Przetwory z czarnej porzeczki

Czarne porzeczki to doskonałe owoce dla dzieci - można je jeść na surowo, a na zimę zrobić z nich pyszne, zdrowe domowe przetwory. Takie zapasy witaminy C przydadzą się zwłaszcza w sezonie grypy i przeziębień. Zobacz, co zrobić z czarnych porzeczek.
Aneta Grinberg
fot. Fotolia.pl

Czarne porzeczki świetnie nadają się na domowe przetwory. Można z nich robić nie tylko dżemy i soki (najlepiej się udają), ale także konfitury, marmolady czy musy. Takie domowe przetwory to świetne źródło witaminy C na długie zimowe miesiące.

Jakie przetwory z czarnej porzeczki?

Najłatwiej jest zrobić dżem z czarnych porzeczek– wystarczy tylko obrać owoce z szypułek umyć i dodać cukru - byle nie za dużo. Dżem z czarnej porzeczki smaży się dosyć szybko, nie trzeba więc tracić mnóstwo czasu, stojąc przy kuchni. Dość szybko przygotujesz również konfiturę z porzeczek (czarnych lub czerwonych) - choć smaży się nieco dłużej i trzeba uważać, by owoce się ni przypaliły. Do przetworów z porzeczek można dodawać także inne owoce, np. agrest - w ten sposób możesz urozmaicać smak tych owoców, przygotowując np. marmoladę z porzeczek i agrestu.
Warto pamiętać, że konfitury z czarnych porzeczek powinny jeść dzieci, ponieważ olejki eteryczne i inne składniki w nich zawarte wzmacniają układ odpornościowy  i poprawiają apetyt.
Redakcja poleca: Atoperal najlepszy do suchej skóry dziecka? Sprawdziłam! [TEST REDAKCJI]
Dużo słyszałam, że Atoperal jest hitem wśród preparatów do skóry suchej i atopowej, że ma świetne składy. Postanowiłam to sprawdzić. Przetestowałam go na skórze mojego synka i... własnej. Zobacz wyniki tego egzaminu!

Dlaczego warto jeść czarną porzeczkę?

  1. Czarne porzeczki to skarbnica witaminy C. Już 25 gramów owoców zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę.
  2. Ponadto owoce porzeczki zawierają też duże ilości rutyny, a ta z kolei ułatwia przyswajanie witaminy C.
  3. Nie tylko surowe porzeczki są bogate w te składniki odżywcze, bo zachowują je nawet przetwory.
  4. Inne składniki, które ma w sobie czarna porzeczka to: prowitamina A, witaminy z grupy B, biotyna, kwas foliowy, oraz różne sole mineralne.
  5. Czarna porzeczka ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Można ją też spożywać wspomagająco przy chorych nerkach.
  6. Zawarte w tych owocach fitoncydy działają bakteriobójczo, wirusobójczo i przeciwgrzybicznie, dlatego przetwory z czarnej porzeczki dobrze jest spożywać w okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, a także jeżeli już mamy objawy chorobowe.
  7. Innym składnikiem porzeczek jest tanina, mająca działanie przeciwzapalne
  8. Kolejnym walorem czarnej porzeczki jest dobroczynne działanie na układ krwionośny i ciśnienie krwi.

Kiedy w Polsce jest sezon na czarną porzeczkę?

W naszym kraju najlepszy sezon na czarną porzeczkę jest w lipcu i sierpniu. We wrześniu można ją jeszcze kupić, ale trzeba nieco poszukać po sklepach. Poza sezonem jest to owoc, który trudno dostać w punktach sprzedaży. Dlatego warto zrobić z niej przetwory, by zimą wyciągnąć pysznego „króliczka z kapelusza”.
Zobacz też: Domowe przetwory - krok po kroku
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Wytrawne naleśniki

Domowe lody dla ochłody