Przetwory z gruszek - przepisy

Dlaczego warto jeść gruszki? Zobacz przepisy na przetwory z gruszek.
Aneta Grinberg
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść gruszki?

Owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, fosforu, magnezu, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B. Zawarte w gruszkach antyoksydanty wzmacniają odporność i chronią przed stanami zapalnymi, a także poprawiają wygląd skóry. Są niskokaloryczne. Mają działanie moczopędne, przeciwdziałają zaparciom, wspomagają leczenie niedokrwistości.
Z gruszek możemy wyczarować mnóstwo pysznych smakołyków. Dlatego warto zatrzymać ich smak w przetworach. Pamiętamy, że gruszki są jednymi z najsłodszych owoców, dlatego w przetworach ograniczamy ilość sztucznego cukru stawiając na ich naturalną słodycz.
Na przetwory - dżemy, konfitury - nadają się następujące odmiany, np. lukasówka, która odznacza się oryginalnym, bo lekko winnym, smakiem lub mniej soczysta od klapsy komisówka oraz konferencja. Dobrym wyborem są także przypominająca bardziej jabłko grusza azjatycka oraz odmiana generał Leclerc.

Polecamy: Gruszki dla karmiącej mamy

Redakcja poleca: Zaproszenie do Internetowej Szkoły Rodzenia
Przygotuj się z nami do porodu i macierzyństwa. Zapraszamy do Internetowej Szkoły Rodzenia mamotoja.pl!

Kiedy w Polsce jest sezon na gruszki?

W Polsce gruszki dojrzewają w okresie lipiec-październik.
 

Przepisy na przetwory z gruszek:


Czytaj też: Domowe przetwory krok po kroku
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Domowy fastfood

Czas na szparagi