fot. Fotolia.pl

Przetwory z moreli – przepisy

Dlaczego warto jeść morele? Zobacz przepisy na przetwory z moreli.
Aneta Grinberg
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść morele?

Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie. Przede wszystkim zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Morele dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii.
Swój słoneczny kolor morele zawdzięczają beta-karotenowi, żółtemu barwnikowi, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz chroniący nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.

Czytaj też: Morele dla karmiącej mamy
Redakcja poleca: 3 eleganckie prezenty gwiazdkowe. Zachwycą każdą mamę!
Wybór prezentu gwiazdkowego dla maluszka to nie lada wyzwanie. Zestawy kreatywne, zabawki edukacyjne… a gdyby tak postawić na elegancję i wygodę, czyli na rozwiązania, które posłużą rodzicom i dziecku przez kilka lat. Co więcej – zachwycą każdego!


Kiedy w Polsce jest sezon na morele?

Najlepsze morele dojrzewające w naszym klimacie są w okresie sierpień – wrzesień.
Najsmaczniejsze są morele, gdy zerwie się je w pełni dojrzałe. Zbierane wcześniej nie dojrzewają łatwo, tracą więc na smaku. Zwróć uwagę, czy mają pomarańczową lub intensywnie żółtą gładką skórkę z charakterystycznym rumieńcem. Najlepiej zjedz je od razu lub przygotuj z nich przetwory: dżem, konfiturę, mus, galaretkę.

Najsmaczniejsze są morele, gdy zerwie się je w pełni dojrzałe. Zbierane wcześniej nie dojrzewają łatwo, tracą więc na smaku. Zwróć uwagę, czy mają pomarańczową lub intensywnie żółtą gładką skórkę z charakterystycznym rumieńcem. Najlepiej zjedz je od razu lub przygotuj z nich przetwory: dżem, konfiturę, mus, galaretkę,

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Morele-reguluja-cisnienie-opozniaja-starzenie-i-lagodza-nadkwasote_37023.html
Najsmaczniejsze są morele, gdy zerwie się je w pełni dojrzałe. Zbierane wcześniej nie dojrzewają łatwo, tracą więc na smaku. Zwróć uwagę, czy mają pomarańczową lub intensywnie żółtą gładką skórkę z charakterystycznym rumieńcem. Najlepiej zjedz je od razu lub przygotuj z nich przetwory: dżem, konfiturę, mus, galaretkę,

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Morele-reguluja-cisnienie-opozniaja-starzenie-i-lagodza-nadkwasote_37023.html

Przetwory z moreli

Przepisy na przetwory z moreli znajdziesz klikając tutaj:
Polecamy: Domowe przetwory - krok po kroku
Doładuj
Przeładuj