fot. Fotolia.pl

Przetwory z rabarbaru - przepisy

Dlaczego warto jeść rabarbar? Zobacz przepisy na przetwory z rabarbaru.
Aneta Grinberg
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Rabarbar - inaczej rzewień - dostarcza dużo sodu, magnezu, beta-karotenu. Jest niskokaloryczny. Ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.  Rabarbar świetnie nadaje się na kompot, ponieważ jest bardzo orzeźwiający i gasi pragnienie. W konfiturach bardzo dobrze komponuje się z truskawkami. Rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie zapasy na zimę.

Czytaj też: Czy karmiąca mama może je rabarbar?

Redakcja poleca: Co składa się na wagę w ciąży? Nie tylko dziecko!
Na wagę w ciąży składa kilka rzeczy. Dziecko to tylko część dodatkowych kilogramów. Pozostałe pochodzą m.in. z płynu owodniowego, łożyska, tkanki tłuszczowej i macicy.

Kiedy w Polsce jest sezon na rabarbar?

Sezon na rabarbar trwa u nas bardzo krótko. Zaczyna się w maju, na straganach warzywnych można go jeszcze kupić w czerwcu (w lipcu też jest dostępny, ale jest już za stary, wówczas jest bardziej cierpki w smaku i zawiera duże ilości kwasu szczawiowego).
 

Przepisy na przetwory z rabarbaru:

 
 Polecamy:  5 zasad jak przygotować domowe przetwory
Oceń artykuł

Ocena 4 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy