
Najlepsze przyprawy dla karmiącej mamy
Najlepsze są przyprawy naturalne
Oprócz zielonej pietruszki do potraw jak najczęściej dodawaj:- koperek. Poprawia trawienie, hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach. Zawiera: prowitaminę A, wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2 i PP, C;
- szczypiorek (podobnie jak czosnek działa przeciwwirusowo). Pobudza apetyt, poprawia przemianę materii, ułatwia trawienie, ma lekkie działanie przeczyszczające. Zawiera betakaroten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor.
- Bazylia. Zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, łagodzi skurcze żołądkowe, niestrawność.
- Chrzan. Przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, zawiera bardzo dużo witaminy C.
- Cynamon. Poprawia trawienie, działa też przeciwbiegunkowo.
- Czosnek (działa bakteriobójczo i antywirusowo). Jednak czosnek zmienia smak pokarmu, dlatego stosuj go z umiarem.
- Goździki. Mają działanie rozgrzewające, pomagają przy przeziębieniach.
- Imbir. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, rozgrzewająco i przeciwwymiotnie.
- Kurkuma (curry). Bardzo dobrze działa na układ immunologiczny. Poprawia ukrwienie błony śluzowej, co powoduje lepsze wchłanianie substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin.
- Majeranek. Ułatwia trawienie przede wszystkim potraw mięsnych, fasolowych, łagodzi wzdęcia, bóle gardła, żołądka.
- Melisa. Działa przeciwzapalnie i uspokajająco, pomaga przy depresji, bólach głowy.
- Mięta. Działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, leczy mdłości, wzdęcia.
- Papryka, pieprz, chili. Poprawiają trawienie, nadają potrawom pikantny smak. Poprawiają odporność, a także ukrwienie błony śluzowej, co sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Dodawaj szczyptę.
- Szafran. Pomocny w przypadku kataru, kaszlu. Podnosi poziom serotoniny i dopaminy, tzw. hormonów szczęścia, poprawia samopoczucie. Uwaga: dodawaj tylko niewielkie ilości.
- Tymianek. Działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, ułatwia trawienie, łagodzi kaszel.
- Wanilia. Działa pobudzająco, przeciwgorączkowo, poprawia nastrój.
Unikaj przypraw wieloskładnikowych
Nie dodawaj do dań kostek rosołowych, przypraw wieloskładnikowych typu vegeta. Często zawierają one wzmacniacz smaku glutaminianu sodu. W dużych ilościach może on powodować bóle głowy, nudności.Czytaj też: Dlaczego karmiąca mama nie powinna jeść produktów wysokoprzetworzonych
Wróć do talerza