
Przyprawy dla niemowlaka
Nie wszystkie przyprawy nadają się dla dziecka. Sprawdź, jak i czym przyprawiać, by zupka czy deser dla niemowlaka były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Pieprz, papryka, sól, chrzan, kminek, imbir, gałka muszkatołowa, anyżek, goździki, liście laurowe... Lista przypraw jest naprawdę imponująca. Posiłki dla niemowlaka mogą być zatem pełne aromatów. Pamiętaj tylko o kilku zasadach.
Redakcja poleca: Figury niemożliwe – drewniane schodki [ILUZJA]
[content:0_7605,1_1574,0_5023,0_22929:CMNews]
Polecamy: 20 przepisów na zupki dla niemowlaka - do druku
Uważaj na sól
Dziecko potrzebuje około trzech miligramów chlorku sodu (czyli soli) na każdy kilogram ciała. A że ten pierwiastek jest w rozmaitych produktach: chlebie, serze żółtym, maśle, wędlinach itd., na ogół dziecko i tak dostaje go więcej niż powinno. Do dań dla niemowląt w ogóle nie powinno się dodawać soli. A starszemu dziecku potrawy doprawiaj dosłownie szczyptą.
Figury niemożliwe są szczególnym typem złudzeń optycznych. Są to figury, które co prawda można narysować zgodnie ze wszystkimi zasadami perspektywy, jednak w rzeczywistości nie uda się takiej figury skonstruować.
Postaw na naturę
To prawda, że przyprawy dodają smaku, ale czasem także go tłumią. Nie wierzysz? Usmaż na maśle jajecznicę i nie dodawaj do niej niczego. Prawda, że jest pyszna i delikatna? Pamiętaj, że dla niemowlaka każdy smak to nowość. Marchewka jest słodkawa, pomidory lekko kwaskowate, jabłuszka słodkie...[content:0_7605,1_1574,0_5023,0_22929:CMNews]
Dodawaj zioła
Po pierwsze: pietruszka – zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Po drugie: koper – jest znany ze swoich właściwości wiatropędnych. Z kolei bazylia zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Inne zdrowe ziołowe przyprawy to m.in. majeranek (pomaga w trawieniu) i tymianek (ma działanie bakteriobójcze). Wszystkimi tymi ziołami warto doprawiać sałatki, zupy, mięsa.Wypróbuj czosnek
Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Można go dodawać do twarożku albo oliwy, którą polewamy sałatę, do mięsa i warzyw. Roczniakowi lepiej podawać go w potrawach gotowanych – co prawda traci wówczas część cennych substancji, ale jego smak jest łagodniejszy. Polecamy także cebulę i szczypior.Dosładzaj zdrowo
Nie, nie namawiamy cię na dodawanie cukru. Ale taki np. miód... Ma właściwości antyseptyczne – zawiera enzymy, które utrudniają życie drobnoustrojom. Dzieci mogą też poznać słodkawy smak cynamonu. Poprawia trawienie, zwiększa apetyt, działa przeciwbiegunkowo. Można go dodawać do ryżu, jabłek, deserów, ciasta, a także mięsa (np. do indyka czy kurczaka).Tych przypraw lepiej nie podawać dziecku:
- Mieszanki. „Do grilla”, „Do kurczaka”, „Do ryb” itd. Zawierają mnóstwo soli oraz często wzmacniacze smaku, głównie glutaminian sodu, który w nadmiarze szkodzi.
- Kostki rosołowe. Zawierają mnóstwo soli, tłuszczu i „chemii”.
- Ocet. Drażni przewód pokarmowy.
- Maggi. Zawiera glutaminian sodu, sztuczne aromaty i często także ocet.
Polecamy: 20 przepisów na zupki dla niemowlaka - do druku