GRY

Przyprawy dla niemowlaka

Nie wszystkie przyprawy nadają się dla dziecka. Sprawdź, jak i czym przyprawiać, by zupka czy deser dla niemowlaka były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
mama, kuchnia, niemowlę, rozszerzanie diety  niemowlaka
fot. Panthermedia
Pieprz, papryka, sól, chrzan, kminek, imbir, gałka muszkatołowa, anyżek, goździki, liście laurowe... Lista przypraw jest naprawdę imponująca. Posiłki dla niemowlaka mogą być zatem pełne aromatów. Pamiętaj tylko o kilku zasadach.

Uważaj na sól

Dziecko potrzebuje około trzech miligramów chlorku sodu (czyli soli) na każdy kilogram ciała. A że ten pierwiastek jest w rozmaitych produktach: chlebie, serze żółtym, maśle, wędlinach itd., na ogół dziecko i tak dostaje go więcej niż powinno. Do dań dla niemowląt w ogóle nie powinno się dodawać soli. A starszemu dziecku potrawy doprawiaj dosłownie szczyptą.
Redakcja poleca: Zobacz relację z warsztatów z Dorotą Zawadzką – się działo! [AKCJA WIDZĘ, SŁYSZĘ, CZUJĘ, WIEM]
Chcesz lepiej rozumieć swoje dziecko? Rozwijać jego inteligencję emocjonalną i uczyć je radzić sobie ze złością, smutkiem czy innymi trudnymi emocjami? Koniecznie odwiedź nasze warsztaty! Dorota Zawadzka to wspaniały przewodnik po świecie emocji małego dziecka. A jak wyglądają te spotkania? Zobacz relację.

Postaw na naturę

To prawda, że przyprawy dodają smaku, ale czasem także go tłumią. Nie wierzysz? Usmaż na maśle jajecznicę i nie dodawaj do niej niczego. Prawda, że jest pyszna i delikatna? Pamiętaj, że dla niemowlaka każdy smak to nowość. Marchewka jest słodkawa, pomidory lekko kwaskowate, jabłuszka słodkie...
 

Dodawaj zioła

Po pierwsze: pietruszka – zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Po drugie: koper – jest znany ze swoich właściwości wiatropędnych. Z kolei bazylia zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Inne zdrowe ziołowe przyprawy to m.in. majeranek (pomaga w trawieniu) i tymianek (ma działanie bakteriobójcze). Wszystkimi tymi ziołami warto doprawiać sałatki, zupy, mięsa.

Wypróbuj czosnek

Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Można go dodawać do twarożku albo oliwy, którą polewamy sałatę, do mięsa i warzyw. Roczniakowi lepiej podawać go w potrawach gotowanych – co prawda traci wówczas część cennych substancji, ale jego smak jest łagodniejszy. Polecamy także cebulę i szczypior.

Dosładzaj zdrowo

Nie, nie namawiamy cię na dodawanie cukru. Ale taki np. miód... Ma właściwości antyseptyczne – zawiera enzymy, które utrudniają życie drobnoustrojom. Dzieci mogą też poznać słodkawy smak cynamonu. Poprawia trawienie, zwiększa apetyt, działa przeciwbiegunkowo. Można go dodawać do ryżu, jabłek, deserów, ciasta, a także mięsa (np. do indyka czy kurczaka).

Tych przypraw lepiej nie podawać dziecku:

  1. Mieszanki. „Do grilla”, „Do kurczaka”, „Do ryb” itd. Zawierają mnóstwo soli oraz często wzmacniacze smaku, głównie glutaminian sodu, który w nadmiarze szkodzi.
  2. Kostki rosołowe. Zawierają mnóstwo soli, tłuszczu i „chemii”.
  3. Ocet. Drażni przewód pokarmowy.
  4. Maggi. Zawiera glutaminian sodu, sztuczne aromaty i często także ocet.

Polecamy: 20 przepisów na zupki dla niemowlaka - do druku
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Dobry sen

Żywienie niemowląt