GRY
 
 

Kuchenny niezbędnik młodej mamy

Oto absolutne minimum sprzętów, jakie powinnaś mieć w kuchni, żeby jednak nie zagracić jej niepotrzebnie. Dzięki nim przyrządzisz większość nawet skomplikowanych potraw - nie tylko dla dziecka, ale i dla całej rodziny.

goździki, cynamon, korzenie, przyprawy, święta
fot. Quanthem - Fotolia.com

Noże

Dobre nie są tanie, ale wystarczy jeden dobry, maksimum to trzy. Przyda się: mały (do obierania), większy z długim i cienkim ostrzem (do krojenia mięsa, warzyw) i duży nóż z szerokim ostrzem (do siekania, krojenia na cienkie plasterki).
Redakcja poleca: Szczepienia ratują życie, a dziecko może je polubić! Przekonuje Wojciech Mikołuszko
Szczepienie może być punktem wyjścia do rozmowy na temat chorób. Dziecko może przestać bać się szczepień i zainteresować się nauką - mówi Wojciech Mikołuszko, dziennikarz i popularyzator nauki.

Garnki

Najlepiej co najmniej trzy: duży (4-5 litrów), średni i rondelek. Powinny być masywne, z grubym dnem (zapobiega przypalaniu się), uchwyty powinny być z nienagrzewającego się materiału.

Patelnia

Wystarczy jedna (ale lepiej mieć dwie: większą i mniejszą). Żeliwna, choć droga, jest inwestycją na lata. Ale sprawdzi się też zwykła patelnia z powłoką nieprzywierającą.

Wkładka do gotowania na parze

Wystarczy włożyć ją do garnka napełnionego odrobiną wody i przykryć pokrywką. Działa jak najlepsze urządzenie do gotowania na parze.

Naczynie żaroodporne

Do pieczenia mięsa lub zapiekania warzyw, najlepiej z pokrywką. Powinno dobrze leżeć w ręce, żeby łatwo było je obsługiwać, gdy jest gorące.

Tarka

Najbardziej funkcjonalne są stojące, czterostronne, metalowe. Do owoców może przydać się tarka plastikowa, choć zwykle jest mniej ostra.

Deska

Drewniana, plastikowa, ceramiczna, raczej duża niż mała, bo trudno będzie na niej pokroić większą ilość składników.

Obieraczka

Służy głównie do obierania warzyw, ale przydaje się też np. do krojenia parmezanu w cieniutkie wiórki lub robienia z warzyw cieniutki długich kawałków.

Durszlak

Niezbędne do odcedzania makaronu lub innych produktów gotowanych w tzw. dużej wodzie. Przydaje się także drobniejsze sitko, np. do przecedzania zup lub sosów.

Miarka

Może nią być szklanka (ważne by miała pojemność 250 ml) lub specjalne naczynie do odmierzania.

Mikser lub blender z końcówką do miksowania

Lepiej kupić taki o większej mocy.

Młynek do pieprzu

Choć można kupić pieprz mielony, to świeżo zmielony jest zdecydowanie bardziej aromatyczny. Naprawdę warto!

Doładuj
Przeładuj