GRY
 
 

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

pulpety, sos pomidorowy, danie, potrawa, jedzenie, kuchnia
fot. Fotolia

Składniki

  • 150 g ugotowanego mięsa (np. z indyka, kurczaka, cielęciny)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • jajko
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 pomidory
  • ćwierć łyżeczki suszonej bazylii
  • 200 ml rosołku

Przygotowanie

Marchewkę i pietruszkę ugotuj na parze, zmiel razem z mięsem. Wyrób z kaszką kukurydzianą, jajkiem i zieloną pietruszką na gładką masę. Uformuj małe pulpeciki. Ugotuj w rosołku. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, drobno pokrój, dodaj 2 łyżki wody i bazylię. Gotuj 15 minut, aż sos zgęstnieje. Polej nim pulpety.

Nasza rada: Maluszek może zjeść na obiad 2-3 takie pulpeciki, gdyż nie jest to samo mięso (tylko z warzywami). Do tego podawaj dziecku ziemniaczki purée oraz soczek.

Ocena (14 ocen)

4.4
Doładuj
Przeładuj