GRY
 
 

Pulpeciki z kaszą manną

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Składniki

  • 1/5 małej marchwi,
  • 1/2 małego korzenia pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki,
  • 1/2 pokrojonego w kostkę selera,
  • 4 łyżeczki mielonej surowej cielęciny,
  • 2 łyżeczki kaszy manny,
  • 1/2 surowego żółtka,
  • 1/2 szklanki wody.

Przygotowanie

Umyj jajko, sparz je wrzątkiem i oddziel białko od żółtka. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, opłukaną i bardzo drobno posiekaną zieloną pietruszkę oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj okrągłe kotleciki. Warzywa umyj, obierz, opłucz. Selera pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce jarzynowej. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody. Włóż też do niej pulpety i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20–30 minut. Podaj dziecku z ziemniakami purée na drugie danie.
Porcja dla dziecka: 1–2 pulpety + 50 g warzyw
Doładuj
Przeładuj