GRY

Puszysta pianka owocowa

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 8–10 porcji:
- 50 dag wiśni 
- 6 połówek brzoskwiń z puszki lub kompotu 
- 10 dag cukru 
- 0,25 l kremówki 
- 2 łyżki żelatyny 
- 1 łyżka cukru waniliowego 
- laska cynamonu 
- skórka z cytryny 
- wiśnie koktajlowe

Sposób wykonania:
1. Wiśnie umyj, osącz i wydryluj. Włóż do rondelka i lekko rozgnieć łyżką (jeśli używasz wiśni mrożonych wsyp je do rondelka bez rozmrażania). Wsyp cukier, dodaj laskę cynamonu, paseczek skórki z cytryny i zagotuj. Odstaw z ognia. Cynamon usuń, a wiśnie zmiksuj.
2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej zalewy z brzoskwiń lub kompotu. Dodaj do zmiksowanych wiśni i starannie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
3. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj do masy wiśniowej i starannie wymieszaj.
4. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Połówki brzoskwiń pokrój na cząstki i ułóż rzędem na dnie foremki. Zalej masą wiśniową.  Odstaw do lodówki na kilka godzin do zastudzenia. 5Gotową piankę wyłóż na talerz. Zdejmij folię spożywczą. Udekoruj wisienkami koktajlowymi.

Nasza rada:
Pianka doskonale smakuje polana sosem waniliowym.

Przygotowanie: 30 min
Redakcja poleca: Mam prawo do humorów [WYRAŻANIE EMOCJI]
Jak uczyć dziecko wyrażać emocje? Dlaczego nie warto ich tłumić? Zobacz, co na ten temat mówi Dorota Zawadzka. Poznaj też ćwiczenia, dzięki którym nauczysz dziecko dopasowywać emocje do danych sytuacji.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?