GRY
 
 

Puszysta pianka owocowa

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 8–10 porcji:
- 50 dag wiśni 
- 6 połówek brzoskwiń z puszki lub kompotu 
- 10 dag cukru 
- 0,25 l kremówki 
- 2 łyżki żelatyny 
- 1 łyżka cukru waniliowego 
- laska cynamonu 
- skórka z cytryny 
- wiśnie koktajlowe

Sposób wykonania:
1. Wiśnie umyj, osącz i wydryluj. Włóż do rondelka i lekko rozgnieć łyżką (jeśli używasz wiśni mrożonych wsyp je do rondelka bez rozmrażania). Wsyp cukier, dodaj laskę cynamonu, paseczek skórki z cytryny i zagotuj. Odstaw z ognia. Cynamon usuń, a wiśnie zmiksuj.
2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej zalewy z brzoskwiń lub kompotu. Dodaj do zmiksowanych wiśni i starannie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
3. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj do masy wiśniowej i starannie wymieszaj.
4. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Połówki brzoskwiń pokrój na cząstki i ułóż rzędem na dnie foremki. Zalej masą wiśniową.  Odstaw do lodówki na kilka godzin do zastudzenia. 5Gotową piankę wyłóż na talerz. Zdejmij folię spożywczą. Udekoruj wisienkami koktajlowymi.

Nasza rada:
Pianka doskonale smakuje polana sosem waniliowym.

Przygotowanie: 30 min
Redakcja poleca: Jaką rolę w twoim dzieciństwie odegrała babcia? [SONDA ULICZNA]
O to, jaką rolę w naszym dzieciństwie odegrała babcia zapytaliśmy przechodniów. W niedzielę obchodzimy Dzień Babci i z tej okazji życzymy wszystkim babciom dużo zdrowia i uśmiechu!

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj