Danone
fot. Materiały prasowe

Pyszne lato z Danonkami

Lato w pełni, a na dzieci czekają już kolorowe patyczki dołączone do Danonków w kubeczku, dzięki którym każdy przedszkolak w prosty i przyjemny sposób przygotuje orzeźwiające mrożone serki.
Olga Juszczyk
Danone
fot. Materiały prasowe
To już niemal tradycja, że o tej porze roku na sklepowych półkach pojawiają się Danonki z patyczkami. Kolorowy dodatek to nie tylko gadżet, który gwarantuje dzieciom mnóstwo zabawy i radości z samodzielnego przyrządzania orzeźwiającej przekąski. To także inspiracja dla rodziców do tego, by w ciepłe dni podawać mrożone Danonki jako jedną z porcji produktów mlecznych, których w diecie dziecka nie powinno zabraknąć.  

Mrożone serki zawierające wapń i witaminę D mogą stanowić jedną z 3-4 porcji produktów mlecznych zalecanych przez Instytut Żywienia i Żywności. Sprawdzą się świetnie jako element małego posiłku: drugiego śniadania lub podwieczorku. 


Danonki

Co latem przygotować dziecku?

Mieliśmy przyjemność spróbować tych pysznych serków i uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu. Firma Danonki zaprosiła nas na warsztaty gotowania ze zwycięzcą programu Masterchef Junior, Bartoszem Kwietniem
Młody kucharz podzielił się pomysłami na ciekawe i pożywne menu na letnią imprezę dla dzieci. 

1.Tortille pszenne nadziewane ulubionymi dodatkami

Składniki:
tortille
kurczak
papryka
cebula
wędzony łosoś
twaróg 

Podgrzej tortille w piecu lub mikrofali. Krótko, aby zmiękły. Usmaż kurczaka w swoich ulubionych ziołach i potnij w paski. Potnij w paski kolorowe papryki, cebulę czerwoną i papryczki ostre. Wędzonego łososia zmieszaj ze skórką z cytryny, sokiem i tłustym twarogiem. Całość zblenduj na gładką masę. Nadziewaj tortille kurczakiem i warzywami. Zwijaj i krój na grube plastry. Kolejne tortille zrób tylko z warzyw. Możesz zrobić krótki sos z cytryny i oliwy z solą. Ostatnie tortille warto faszerować pastą z wędzonego łososia i twarogu.

2.Tagliatelle warzywne z dwukolorowych cukinii, marchwi i ogórka z dodatkami

Składniki:
tagliatelle
marchew
cukinia
ogórek
parmezan

Marchew obierz i za pomocą obieraczki skrój szerokie cienkie plastry. Zagotuj słoną wodę i zblanszuj krótko marchew. Odstaw na bok. Zielone i żółte cukinie obierz do końca obieraczką w szerokie plastry. Obierz ogórka i zrób z nim to samo. Rozgrzej patelnię, zetrzyj parmezan i wrzuć na patelnię marchew i obie cukinie. Krótko podsmaż, zgaś ogień dodaj ogórka, wymieszaj i całość posyp parmezanem.

3.Lemoniada cytrynowa z miętą, owocami

Składniki:
woda gazowana
dowolne owoce
mięta
kostki lodu

Wybrane przez Ciebie owoce jagodowe (truskawka, malina, etc) połącz z jakimś kwaśnym owocem, jak jabłko czy agrest i zblenduj. Dodaj do gazowanej zimnej wody, wciśnij sok z cytryny i zetrzyj jej skórkę. Zgnieć miętę i całość wymieszaj. Posłodź i dodaj więcej wody i kostki lodu. Daj opaść zmielonym owocom, schłodź lemoniadę.

Sposób na nudę na talerzu
Przygotowane przez nas dania, według tych przepisów, prezentowały się i smakowały znakomicie! Co zrobić, gdy to nie wszystko i dziecko nie chce jeść? Na szczęście pomysłów jest wiele. Ważne jest, żeby dziecko czerpało radość z jedzenia. Możesz mu kupić talerzyk lub miseczkę z jego ulubionymi bohaterami kreskówek. Kup też dziecku małe sztućce – będzie mu łatwiej chwycić łyżkę lub widelczyk. Dzieci zachęca też zmiana nazwy dania na bajkowe, kolorowe i kreatywne. Sprawcie, że jedzenie będzie nie tylko obowiązkiem, ale też świetną zabawą!

Zobacz także:
Redakcja poleca: Kiedy dziecko jest gotowe na BLW? [WIDEO]
Chcesz rozszerzać dietę dziecka metodą BLW (Bobas Lubi Wybór)? Zastanawiasz się kiedy twój maluch będzie gotowy na rozszerzanie diety i samodzielne jedzenie? Pytamy o oznaki gotowości dziecka dwie doświadczone mamy: Annę Piszczek i Joannę Anger z bloga Ala'Antkowe BLW.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy