Czy pesto na bazie pietruszki może być smaczne? Oczywiście, a przy okazji jakie zdrowe. Monika Mrozowska pokazuje, jak w domu przyrządzić szybkie pesto z natką pietruszki. Jakie wartości odżywcze ma natka pietruszki? Natka pietruszki zawiera duże ilości żelaza i witaminy C, która wspomaga jego wchłanianie, dlatego jest tak ważna w walce z anemią. Dodawanie natki pietruszki do codziennego jedzenia jest szybkim i prostym sposobem na uzupełnienie żelaza w organizmie przyszłej mamy. Wystarczy jedna łyżka stołowa natki pietruszki, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zobacz, jak szybko przygotować pesto pietruszkowe: Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Nie wiesz, co przygotować na obiad w upalne dni? Monika Mrozowska poleca pyszny chłodnik na bazie buraków i kiełków soczewicy i rzodkiewki, który będzie idealnym źródłem żelaza dla przyszłych mam.
Jakie właściwości mają kiełki soczewicy?
Kiełki soczewicy szczególnie są polecane kobietom w ciąży, ponieważ dostarczają organizmowi olbrzymią ilość cennych witamin i składników mineralnych. Są źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka oraz żelaza, które jest szczególnie ważne dla mamy oczekującej dziecka. W kiełkach soczewicy znajduje się aż siedmiokrotnie więcej żelaza niż w szpinaku.
Jakie wartości mają buraki?
Najwięcej wartości mają buraki surowe, ale nie każdy jest zwolennikiem ich jedzenia. Dlatego warto wybierać sok z buraków, który jest bogaty w kwas foliowy i inne pierwiastki: żelazo, wapń, magnez, czy potas. I chociaż buraki, czy sok z buraków nie są aż tak bardzo bogatym źródłem żelaza, to są genialnym produktem krwiotwórczym, dzięki czemu zapobiegają anemii.
Zobacz, jak przygotować pyszny chłodnik:
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.