GRY

Pyszny deser lodowy

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 4 sztuki:
- 30 dag  dojrzałych truskawek 
- 3–4 łyżki cukru 
- 1 szklanka śmietanki kremówki 
- kilka małych listków mięty lub bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osącz i oderwij szypułki. Zmiksuj truskawki z cukrem  i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na krem. Delikatnie wymieszaj ze zmiksowanymi schłodzonymi truskawkami.
3. Przygotuj cztery niewielkie (tej samej wielkości) pojemniczki. Możesz wykorzystać kubeczaki po jogurtach. Masę truskawkowo-śmietankową wyłóż do przygotowanych pojemniczków. W każdą porcję wetknij patyczek do lodów.
4. Tak przygotowane lody wstaw na 4–6 godzin do zamrażalnika. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami mięty lub bazylii.

Nasza rada:
Poza sezonem do tego deseru użyj ulubionych, mrożonych owoców.

Przygotowanie: 20 min
Redakcja poleca: Mam prawo do humorów [WYRAŻANIE EMOCJI]
Jak uczyć dziecko wyrażać emocje? Dlaczego nie warto ich tłumić? Zobacz, co na ten temat mówi Dorota Zawadzka. Poznaj też ćwiczenia, dzięki którym nauczysz dziecko dopasowywać emocje do danych sytuacji.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?