GRY

Pyszny deser lodowy

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 4 sztuki:
- 30 dag  dojrzałych truskawek 
- 3–4 łyżki cukru 
- 1 szklanka śmietanki kremówki 
- kilka małych listków mięty lub bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osącz i oderwij szypułki. Zmiksuj truskawki z cukrem  i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na krem. Delikatnie wymieszaj ze zmiksowanymi schłodzonymi truskawkami.
3. Przygotuj cztery niewielkie (tej samej wielkości) pojemniczki. Możesz wykorzystać kubeczaki po jogurtach. Masę truskawkowo-śmietankową wyłóż do przygotowanych pojemniczków. W każdą porcję wetknij patyczek do lodów.
4. Tak przygotowane lody wstaw na 4–6 godzin do zamrażalnika. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami mięty lub bazylii.

Nasza rada:
Poza sezonem do tego deseru użyj ulubionych, mrożonych owoców.

Przygotowanie: 20 min
Redakcja poleca: Miasteczko Zmysłów 2018 r. Białystok – zobacz relację [WIDEO]
Zobacz, jak ciekawie rodzice z dziećmi w Białymstoku spędzili czas w ramach naszej akcji Miasteczko Zmysłów! Obejrzyj wideo i dowiedz się jakie porady dała rodzicom psycholog Dorota Zawadzka.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Dzień Babci i Dziadka 2019

Prezenty dla babci i dziadka