panthermedia_A10589265.jpg
fot. Panthermedia

9 rodzajów mleka - nasz ranking

Mleko jest dla dziecka jednym z głównych źródeł białka oraz składników mineralnych (przede wszystkim wapnia), niezbędnych m.in. do budowy kości, mięśni, skóry i tkanek.
Aleksandra Sobieraj
Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk
panthermedia_A10589265.jpg
fot. Panthermedia

Po co dziecku mleko?
Jest jednym z głównych źródeł białka oraz składników mineralnych (przede wszystkim wapnia), niezbędnych m.in. do budowy kości, mięśni, skóry i tkanek. Kilkuletnie dziecko potrzebuje około dwóch szklanek mleka dziennie – pod warunkiem że dostaje jeszcze przetwory mleczne, np. jogurt, twarożek, ser. Mleko tłuste i półtłuste ma najwięcej cennych składników, dlatego właśnie takie powinnaś kupować swojemu maluchowi.

Twoja pociecha powinna je pić codziennie. Dla kilkulatka najlepsze jest tłuste lub półtłuste. Zobacz co masz do wyboru:

* * * * znakomite
* * * dobre
* * czasem możesz podać
* podawaj rzadko

02_test_pdk_05.jpgBiałe * * *
Wzbogacone w wapń. Dostarcza 40% więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż zwykłe mleko. Ma delikatny smak, jest dobre na ciepło i na zimno.







04_test_pdk_05.jpgCandia kozie * * * *
Dobra alternatywa dla mleka krowiego – zawiera więcej wapnia, potasu, fosforu oraz witamin. Ma specyficzny smak. Dzieci, którym szkodzi mleko krowie, czasem lepiej tolerują kozie.






07_test_pdk_05.jpgBio mleko McDonald’s * * * *
Można je dostać (razem ze smakową rurką) w zestawie Happy Meal zamiast gazowanego napoju. Ma obniżoną zawartość tłuszczu (1,5%), ale za to więcej wapnia. Pochodzi z gospodarstw ekologicznych.






03_test_pdk_05.jpgCandia junior * * * *
Dla dzieci powyżej trzeciego roku życia. Dodatkowo wzbogacone w wapń oraz witaminę D, aby zaspokoić zapotrzebowanie kilkulatka na te składniki. Zachowuje taką samą ilość witamin jak mleko świeże.






09_test_pdk_05.jpgZimne mleko * * * *
Pod względem zawartości mikroelementów i witamin jest maksymalnie zbliżone do świeżego mleka krowiego. A to za sprawą unikalnego sposobu produkcji – mikrofiltracji. Dzięki temu smakuje niemal tak jak mleko prosto od krowy, ale można je pić bez gotowania.






01_test_pdk_05.jpgDan mleko vanilla * *
Smakowe. Ma waniliowy, lekko słodki smak (jest dosładzane). Dobre dla dziecka, które nie lubi zwykłego mleka. Praktyczne nieduże (330 ml) opakowanie – na raz. Nie zawiera konserwantów.





05_test_pdk_05.jpgŁaciate * * *
Klasyczne mleko UHT (to metoda przedłużania trwałości poprzez szybkie podgrzanie do wysokiej temperatury i natychmiastowe schłodzenie). Ma bardzo delikatny smak, więc dzieci je lubią.






08_test_pdk_05.jpgO! Sm sudowia * * * *
Jedyne na rynku mleko UHT z dodatkiem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin A, C, E. Wpływają one na pracę mózgu, wzrok i odporność.





06_test_pdk_05.jpgMilakt maćkowy * * *
Z obniżoną zawartością laktozy (cukru mlecznego). Świetne dla dzieci (i dorosłych) z nietolerancją laktozy. Ma słodkawy smak (za sprawą rozłożonej laktozy) i karmelową barwę.

Redakcja poleca: Jak wybrać butelkę do karmienia niemowlaka - film
Zobacz, jak powinna wyglądać butelka dostosowana do potrzeb małego dziecka. Ekspert podpowiada, jak utrzymać butelkę w czystości.
dr inż. Anna Stolarczyk
Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk

Pracuje w Klinice Pediatrii w Instytucie "Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka".

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy