Reklama

Trądzik różowaty może pojawić się nawet w dojrzałym wieku, w dodatku zdecydowanie częściej zmagają się z nim kobiety. Grudkowate, rumieniowe wykwity na twarzy najczęściej widać w okolicach nosa, policzków i brody. Nasilają się one pod wpływem stresu, zmian temperatur czy gorących napojów. To nic przyjemnego, prawda?

Reklama

Jak wyciszyć trądzik różowaty?

Na szczęście na trądzik różowaty są sposoby. Na początek zadbaj o odpowiednią pielęgnację, najlepiej z użyciem dermokosmetyków. Pamiętaj, aby na noc używać kremu kojącego i łagodzącego podrażnienia, a w dzień koniecznie chronić skórę przed słońcem za pomocą wysokiego filtra SPF.

Wypróbuj:

  • ROSALGIN ACTIVE+ Ultra aktywny żel na rumień i zmiany grudkowo-krostkowe do twarzy
  • CALM- ROSALGIN Krem redukujący zaczerwienienia na noc
  • LIPO-ROSALGIN MULTIKOJĄCY KREM SPF 30 do twarzy na dzień
  • PURI-ROSALGIN Kojący fizjologiczny żel do mycia twarzy

Uwaga: jeśli stały lub napadowy rumień, widoczne naczynka i krostkowe wykwity to twój problem, absolutnie unikaj:

  • zabiegów rozgrzewających,
  • zabiegów wymagających tarcia albo ucisku,
  • złuszczania z użyciem kwasów.

Co jeść na trądzik różowaty?

To, co kładziesz na talerz, także ma spory wpływ na wygląd twojej skóry. Niektóre pokarmy mogą nasilić, a inne ukoić zmiany rumieniowe.

Co warto jeść:

  • pokarmy bogate w witaminę E (nasiona słonecznika, oleje)
  • pokarmy bogate w witaminę A (marchew, dynia, morele)
  • pokarmy bogate w witaminę C (cytrusy, papryka

Aby nie wzmagać rumienia, unikaj:

  • alkoholu
  • mocnej kawy i herbaty
  • czekolady
  • ostrych przypraw
  • żółtego sera
  • sosów (typu winegret, pomidorowego, sojowego)
Reklama

Ważne: jeśli preparaty do stosowania w domu nie pomagają, a zmiany wywołane przez trądzik różowaty są zaawansowane, skontaktuj się z lekarzem dermatologiem. Specjalista może przepisać leki doustne lub działające miejscowo na skórę (np. antybiotyki).

Reklama
Reklama
Reklama