Jak jeść nasiona chia?
Fotolia
Mama

Jak jeść nasiona chia? 6 przydatnych wskazówek

Dobrze, wiadomo, że nasiona chia są zdrowe, ale jak je jeść? Na surowo? Trzeba je gotować? Wyjaśniamy!

Jak jeść nasiona chia – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które – skuszone doniesieniami o niezwykle korzystnym wpływie spożywania chia na zdrowie – po raz pierwszy wyszły ze sklepu z paczuszką tych nasion. Nic dziwnego, że chia nas onieśmiela – w Europie znana jest od stosunkowo niedawna, za to Aztecy jadali ją jeszcze przed odkryciem Ameryki przez Kolumba! Podpowiadamy, jak przygotowywać nasiona chia i do czego je dodawać, żeby w pełni wykorzystać ich właściwości! 

Jak jeść nasiona chia? 

Nasiona chia możesz jeść w całości lub zmielone, surowe lub gotowane. Naukowo dowiedziono, że chia jest dobrze trawione przez organizm w każdej z tych form. Przygotowując nasiona chia pamiętaj jednak o kilku zasadach:

  • najlepiej jest zalać nasiona płynem (wodą, sokiem, mlekiem kokosowym itp.) w proporcji 1:9 i odstawić na kilka godzin. Nasiona chia mają zdolność chłonięcia wody i pęcznienia. Mogą wchłonąć do 12 razy więcej wody, niż same ważą. W ten sposób uzyskasz gęsty żel będący punktem wyjścia do sporządzania potraw.
  • spożywając chia na sucho, podczas pęcznienia w układzie pokarmowym,nasiona będą wykorzystywać wodę z naszego organizmu. Niekorzystne jest też popijanie suchych nasion płynem: może prowadzić do zaparć.  
  • nasiona chia możesz spożywać zarówno na surowo, jak i ugotowane. Jednak najwięcej wartości odżywczych zachowają, jeżeli zjesz je na surowo. Zalane chłodną wodą i przechowywane w lodówce będą najbardziej wartościowe. Jeżeli przepis tego wymaga, możesz je oczywiście zalać wrzątkiem lub ugotować, pamiętaj jednak, że im krócej będą gotowane, tym mniej składników ulegnie zniszczeniu
  • napęczniałe nasiona chia możesz wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Ich zaletą jest fakt, że są całkowicie neutralne w smaku.  Zmielone ziarna można dodawać do wypieków lub użyć do zagęszczenia zupy. Żel z całymi nasionami może stanowić składnik koktajli, musli, jogurtu, sałatek warzywnych i owocowych, sosów itp.   
  • czy wiedziałaś, że istnieją także kiełki chia, których można używać do kanapek, sałatek oraz rozmaitych potraw, podobnie, jak np. kiełki fasoli? 
  • ze względu na wysoką zawartość błonnika zaleca się, żeby by dzienne spożycie nasion chia nie przekraczało 1 łyżki stołowej dziennie

Wciąż brakuje odpowiednich badań naukowych, które jednoznacznie wykazywałyby bezpieczeństwo regularnego spożywania chia w czasie ciąży, karmienia piersią oraz przez dzieci poniżej 5 r.ż. 
 

Zobacz także
czy dzieci mogą jeść nasiona chia

Czy dzieci mogą jeść nasiona chia? Od kiedy?

chia w ciąży, czy dzieci mogą jeść nasiona chia

Nasiona chia: czy można jeść je w ciąży i podczas karmienia piersią?

jedzenie-z-miloscia-walentynki333.jpg

Dania od serca - 14 smacznych inspiracji

racuchy, naleśniki, racuchy bezglutenowe

Bezglutenowe wersje ulubionych dziecięcych deserów - wypróbuj!



Konsultacja: Dorota Barańska, dietetyk

Zobacz też:

Płatki śniadaniowe. 5 powodów dlaczego warto podać je na śniadanie swojemu dziecku!

Chia – właściwości odżywcze nasion chia. Kiedy zachować ostrożność?
Mama
Chia – jedz na zdrowie, ale... zachowaj ostrożność!
Chia – hit ostatnich lat. Zaliczana do superfoods, zachwalana na blogach. Czy rzeczywiście nasiona chia są takie cudowne? Zapytaliśmy o to dietetyka.

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanika L). Od pewnego czasu chia cieszy się ogromną popularnością wśród entuzjastów zdrowego odżywiania. Nasiona chia znajdziemy w menu modnych restauracji i kawiarni – dodawane do ciast, puddingów , jogurtów, owsianek, koktajli. Nasiona chia nie mają smaku , ale mają ciekawą konsystencję i supermoc: wchłaniają nasiona chia do 12 razy więcej wody, niż same ważą, znacznie zwiększając swoją objętość, jeśli pozostawimy je zanurzone w płynie na kilka godzin. Dlaczego chia jest tak modna? Bo zalicza się ją do superfoods , czyli żywności zawierającej ponadprzeciętnie dużo witamin, pierwiastków, antyoksydantów, protein, enzymów i dobrych tłuszczów. Czy to oznacza, że powinniśmy jeść nasiona chia bez ograniczeń? Niekoniecznie. Przeczytaj, co o właściwościach zdrowotnych nasion szałwii hiszpańskiej powiedziała nam Dorota Barańska, dietetyk . Chia – co to takiego? Nasiona chia były wykorzystywane przez Azteków w Ameryce Środkowej już w czasach prekolumbijskich. W Europie pojawiły się stosunkowo niedawno, a swoją popularność pierwotnie zawdzięczają zainteresowaniu Europejczyków Dietą Aztecką opracowaną przez doktora Boba Arnota. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona szałwii hiszpańskiej jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5 proc. całkowitej masy chleba.  Wartości odżywcze nasion chia Nie ma wątpliwości, że nasiona chia są zdrowe i zaskakująco bogate w składniki odżywcze . Dorota Barańska wylicza: zawierają dużą ilość wartościowego białka . W składzie tego białka możemy znaleźć aż 91 ze 100 aminokwasów zawierają dużą ilość (aż 30g na 100g produktu) wielonienasyconych kwasów tłuszczowych , przy czym kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 występują w nich w optymalnej proporcji zawierają bardzo niewielką ilość...

mama z dzieckiem w kuchni
Fotolia
Przepisy
7 rad kulinarnych Katarzyny Jankowskiej z bloga „Mama Alergika Gotuje”
Oto kilka sprawdzonych porad kulinarnych od Katarzyny Jankowskiej, znanej blogerki i autorki książek kucharskich, m.in. „Mama Alergika Gotuje z Dziećmi”.

Kuchenne ciekawostki i porady są na miarę złota. Tym bardziej takie, które są sprawdzone przez doświadczonych kucharzy, a nie wszyscy jeszcze o nich słyszeli.  Oto kilka takich rad od MAG, czyli Katarzyny Jankowskiej, znanej z bloga Mama Alergika Gotuje, autorki książek kucharskich, m.in. "Mama Alergika Gotuje z Dziećmi". Prażenie kaszy Zdjęcie pochodzi z bloga Katarzyny Jankowskiej Prażenie kaszy jaglanej powoduje zmniejszenie jej naturalnej goryczki. Kupuj kaszę ekologiczną, jest nie tylko zdrowsza, bo pozbawiona pestycydów, ale także słodsza. Jeśli gotujesz kaszę na dania wytrawne, np. kotlety, dodaj do niej kurkumę, suszony imbir lub pieprz. Gotując kaszę na słodko, np. na krem jaglany, dodaj ekstrakt z wanilii i syrop roślinny zamiast soli. Sól do gotowania Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej Zwykła sól kamienna jest bardziej słona niż sól himalajska. Wsypuj jej mniej do potraw. Nie masz pod ręką miarki? Przy gotowaniu kaszy gryczanej czy komosy ryżowej, zastosuj zasadę: tyle samo wody do gotowania, ile komosy ryżowej czy kaszy gryczanej w kubku lub szklance (stosunek 1:1). Smażenie naleśników i pancakesów Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej Kiedy wylejesz na patelnię ciasto na pancakesy, zmniejsz ogień, aby placki nie smażyły się za szybko, pozwól im powoli rosnąć, a potem przewróć je na drugą stronę. Używaj drewnianej łopatki. Pieczone ziemniaczki Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej Rumiane ziemniaczki pieczone w piekarniku świetnie smakują polane roślinną śmietaną z dodatkiem czosnku, soli i soku z cytryny. Jeśli nie możesz jeść zwykłych ziemniaków, w ten sam sposób przygotuj słodkie ziemniaki, czyli bataty. Pokrój je jednak na mniejsze kawałki. Parzenie pomidorów Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej Jeśli do leczo albo pizzy dodajesz...

jak siać rzeżuchę
Adobe Stock
Święta i uroczystości
Jak siać rzeżuchę? [INSTRUKCJA]
Ile dni przed Wielkanocą siać rzeżuchę, by pięknie prezentowała się na wielkanocnym stole? Podpowiadamy, kiedy należy to zrobić i jak: będziesz potrzebować tylko nasionek, waty i skorupki jajka. Całość jest bardzo prosta, warto więc zaangażować również dzieci.

Rzeżuchę najpierw należy posiać, później można obserwować, jak rośnie, a na końcu delektować się smakiem małych listków! Warto mieć ją na wielkanocnym stole . Rzeżucha ma sporo cennych właściwości: zawiera witaminę C , A, B1, sole mineralne, olejki eteryczne. Ale to nie jedyne jej zalety, wysiana do dekoracyjnych naczyń będzie ozdobą wnętrza. Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc? Musisz pomyśleć o tym już około 10 dni przed świętami.  Jak zasiać rzeżuchę w skorupce jajka Rzeżuchę uprawiać można na podłożu ziemistym, jednak łatwiejszym sposobem jest posianie jej na wacie lub ligninie.  Potrzebne będą: opakowanie lub dwa nasion rzeżuchy (ok. 2 zł za torebkę) wata lub lignina woda skorupka jajka Jak siać rzeżuchę w skorupce jaja - instrukcja 1. Do skorupki jajka włóż watę lub ligninę. Jeśli masz ochotę - możesz też rozłożyć ją na płaskim talerzu albo obłożyć nią zewnętrzną stronę salaterki (wówczas rzeżucha będzie przypominać zieloną górkę). 2 . Zwilż watę wodą. Rozsyp nasiona. Postaraj się zrobić to w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc. Spryskaj je wodą. 3. Przez cały okres uprawy podlewaj ją wodą (trzeba to robić codziennie, bardzo ważna jest tu regularność). Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc? Jak długo kiełkuje rzeżucha? Okres jej uprawy trwa około 1,5 tygodnia, jednak pierwsze nasiona kiełkują już po 2–3 dniach. Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawisz ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ok. 10 dniach można ją już ścinać i jeść. Jeśli chcesz mieć piękną ozdobę na wielkanocnym stole – listki rzeżuchy zetnij dopiero w niedzielę.  Zobacz też: Ciasteczka wielkanocne - 5 przepisów z lukrem, czekoladą i owocami ​Pisanki - jak możesz z dzieckiem ozdobić jajka Jak zrobić palmę wielkanocną...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz