Reklama

20 g świeżych drożdży
¼ szklanki lekko ciepłego mleka
¼ szklanki śmietanki kremowej
1 i ½ szklanki mąki pszennej
5 żółtek
½ szklanki cukru pudru
75 g masła roztopionego i ostudzonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
½ szklanki rodzynek
masło i bułka tarta do wysypania formy
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Reklama

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże skrusz do miseczki i rozetrzyj z łyżeczką cukru pudru, wlej mleko, dodaj łyżeczkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę przesiej.
Zagotuj śmietankę i wlej do mąki, wymieszaj i ostudź.
Żółtka ubij z cukrem pudrem. Do mąki dodaj wyrośnięta drożdże i ubite żółtka. Wyrabiaj ręką lub mikserem, aż będzie odchodziło od ręki lub mieszadła. Na koniec dodaj rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiaj. Dodaj ekstrakt z wanilii, sól i opłukane wrzątkiem rodzynki. Wymieszaj łyżką. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.
W wyrośnięte ciasto uderz ręką i chwilę powyrabiaj. Przełóż do przygotowanej formy (posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) – ciasto ma je wypełnić w połowie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C i wstaw posmarowane roztrzepanym jajkiem ciasto na dolną półkę piekarnika. Piecz 40 minut. jeśli wierzch babki będzie za bardzo się rumienił, połóż na nim kawałek folii aluminiowej. Ostudź w formie, wyjmij dopiero, gdy wystygnie. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama