Babeczki kokosowo-budyniowe
Przepis na pyszne babeczki kokosowo-budyniowe z aromatycznymi truskawkami.
- autor przepisu
- 1 szkl. mąki
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- aromat śmietankowy
- 10 dag masła
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 20 dag truskawek,
- sos czekoladowy
- 2 opakowania cukru waniliowego
- wiórki kokosowe
Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder i mieszamy. Dodajemy żółtko, śmietanę, aromat (według uznania), oraz miękkie masło. Wyrabiamy szybko jednolite ciasto i schładzamy w zamrażarce ok 8 min. Wykładamy ciastem silikonowe foremki do tartaletek i pieczemy na złoto w 180 st. Wychodzi ok 8 szt. Ostrożnie wyciągamy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Odlewamy trochę mleka na rozmącenie budyniu. Resztę zagotowujemy z cukremi waniliowym. Gotujemy budyń. Truskawki myjemy, osuszamy. Ok 6-7 truskawek ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z gorącym budyniem. Napełniamy tartaletki gorącym budyniem i odstawiamy do stężenia. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Truskawki maczamy w sosie czekoladowym i dekorujemy tartaletki. Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Polecamy: Sernik wiedeński