Reklama

Reklama
  • 1 szkl. mąki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • aromat śmietankowy
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 20 dag truskawek,
  • sos czekoladowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • wiórki kokosowe

Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder i mieszamy. Dodajemy żółtko, śmietanę, aromat (według uznania), oraz miękkie masło. Wyrabiamy szybko jednolite ciasto i schładzamy w zamrażarce ok 8 min. Wykładamy ciastem silikonowe foremki do tartaletek i pieczemy na złoto w 180 st. Wychodzi ok 8 szt. Ostrożnie wyciągamy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Odlewamy trochę mleka na rozmącenie budyniu. Resztę zagotowujemy z cukremi waniliowym. Gotujemy budyń. Truskawki myjemy, osuszamy. Ok 6-7 truskawek ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z gorącym budyniem. Napełniamy tartaletki gorącym budyniem i odstawiamy do stężenia. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Truskawki maczamy w sosie czekoladowym i dekorujemy tartaletki. Smacznego!

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Polecamy: Sernik wiedeński

Reklama
Reklama
Reklama