Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag odciśniętego twarogu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko do posmarowania

na wierzch:

  • świeże maliny

Na stolnicy posiekać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło i twaróg, następnie szybko zagnieść.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyciąć z niego kółka o średnicy 9-10 cm. Brzegi ciasta naciąć gęsto (co pół centymetra), na głębokość ok. 2 cm.
Nacięte paski ciasta ułożyć tak, by utworzyły ozdobne ranty babeczek, tzn. co drugi nacięty paseczek podnieść do góry.
Babeczki ułożyć w natłuszczonych foremkach do tartaletek. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10 minut w temp. 200 st. C.
Serek utrzeć z cukrem pudrem i przełożyć po łyżeczce na podpieczone ciasto. Na serku ułóż opłukane i osuszone maliny.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama