Babeczki z twarożkiem z malinami
Sezon na maliny trwa! Wykorzystaj tą krótka okazję i przygotuj pyszny deser - babeczki z malinami dla siebie i dziecka.
- Edipresse
na ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag odciśniętego twarogu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko do posmarowania
na wierzch:
- świeże maliny
Na stolnicy posiekać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło i twaróg, następnie szybko zagnieść.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyciąć z niego kółka o średnicy 9-10 cm. Brzegi ciasta naciąć gęsto (co pół centymetra), na głębokość ok. 2 cm.
Nacięte paski ciasta ułożyć tak, by utworzyły ozdobne ranty babeczek, tzn. co drugi nacięty paseczek podnieść do góry.
Babeczki ułożyć w natłuszczonych foremkach do tartaletek. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10 minut w temp. 200 st. C.
Serek utrzeć z cukrem pudrem i przełożyć po łyżeczce na podpieczone ciasto. Na serku ułóż opłukane i osuszone maliny.
Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka