Babka ponczowa
Pyszna babka ponczowa nie tylko na Wielkanoc.
- edipresse
– 400 g mąki,
– 60 g cukru,
– ok. 175 ml mleka,
– 5 dag drożdży,
– 100 g masła,
– 150 ml soku pomarańczowego,
– 3 jajka,
– 150 g cukru do soku,
– 70 dag truskawek,
– bita śmietana.
Formę natłuść masłem. Wymieszaj mąkę z cukrem. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i letnim mlekiem, postaw do wyrośnięcia. Wlej rozczyn do mąki, dodaj masło, jajka, cukier. Wyrób ciasto i od razu przełóż do formy. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę. Nagrzej piekarnik do 180°C. Gdy ciasto podwoi objętość, piecz ok. 30 min na złoty kolor. Poczekaj, aż wystygnie.
Sok gotuj z cukrem 5 min. Ponakłuwaj babkę, wyjmij z blachy, obróć spodem do góry. Wielokrotnie skrapiaj syropem, lejąc go za każdym razem tylko tyle, by od razu spływał do dziurek. Ozdób truskawkami i śmietaną.