
Przepisy
Bakłażan faszerowany mięsem z indyka to danie wspomagające płodność, bo zawiera żelazo, kwas foliowy, magnez i cynk. Pomaga na płodność kobiety i mężczyzny. Zobacz przepis na pełen witamin i minerałów bakłażan z mięsnym farszem.
- bakłażan 1 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- mięso mielone z indyka - 200 g
- pomidor 2 sztuki
- papryka czerwona ½ szt.
- bazylia
- oregano
- sól morska
- pieprz
- natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Bakłażana trzeba przekroić wzdłuż i z każdej połówki wydrążyć miąższ, który następnie kroimy drobno, solimy i odstawiamy na bok.
- Wydrążone części solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy odrobiną oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
- Cebulę kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po minucie dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej (aż cebula nabierze złotego koloru).
- Na patelnię dorzucamy mielone mięso oraz wydrążony wcześniej miąższ.
- Paprykę kroimy drobno i podsmażamy.
- W garnku gotujemy drobno pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), dodajemy cebulę z papryką i gotujemy kilka minut. Doprawiamy świeżą bazylią, oregano, solą i pieprzem.
- Do gotowego sosu pomidorowego przekładamy podsmażone mięso i mieszamy.
- Farsz przekładamy delikatnie do upieczonych połówek bakłażana i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.
www.invimed.pl
Wartości odżywcze faszerowanych bakłażanów z mięsem
Wartość energetyczna: 530 kcal
Białko: 46,8 g
Węglowodany: 38,7 g
Tłuszcz: 27 g
Błonnik: 13,7 g
Żelazo (mg): 6
Foliany (µg): 287
Witamina E (mg): 11,3
Witamina C (mg): 312
Cynk (mg): 3,5
Wapń (mg): 137
Magnez (mg): 164
Polecamy
Porady