Reklama

Kotlety:

Reklama
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1-2 łyżeczki czerwonej papryki
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz

sos tzatziki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • mały zielony ogórek
  • przyprawa tzatziki

Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Listki pietruszki oderwij od gałązek i również posiekaj. Wymieszaj z cebulą, czosnkiem, mięsem mielonym, papryką i solą. Masę podziel na 8-10 porcji i uformuj owalne kotleciki. Nadziej je na osączone z wody patyczki. Grilluj na wysmarowanym olejem i rozgrzanym ruszcie przez 15 minut, raz obracając.
Zrób sos tzatziki. Umyj ogórka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz na sicie. Dodaj do jogurtu i wymieszaj z łyżeczką gotowej przyprawy (lub z czosnkiem i koperkiem).

Zobacz inne przepisy na szaszłyki dla dziecka

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama