Bałkańskie szaszłyki (potrawa z grilla)
Szukasz przepisu na wyjątkową potrawę z grilla? Zrób szaszłyki bałkańskiego z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Możesz jej podać z sosem tzatzki. Smacznego!
- Edipresse
Kotlety:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1-2 łyżeczki czerwonej papryki
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz
sos tzatziki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- mały zielony ogórek
- przyprawa tzatziki
Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Listki pietruszki oderwij od gałązek i również posiekaj. Wymieszaj z cebulą, czosnkiem, mięsem mielonym, papryką i solą. Masę podziel na 8-10 porcji i uformuj owalne kotleciki. Nadziej je na osączone z wody patyczki. Grilluj na wysmarowanym olejem i rozgrzanym ruszcie przez 15 minut, raz obracając.
Zrób sos tzatziki. Umyj ogórka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz na sicie. Dodaj do jogurtu i wymieszaj z łyżeczką gotowej przyprawy (lub z czosnkiem i koperkiem).
Zobacz inne przepisy na szaszłyki dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska