Bananowe ciasto z czekoladową nutą
Bananowe ciasto z czekoladą - jak je upiec? Co jest potrzebne do tego przepisu?
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany
- szczypta imbiru i sproszkowanych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz i mąka do wysypania formy
- pół tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 2 łyżki cukru pudru
1. Jajka umyj, sparz i utrzyj je z cukrem.
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do masy jajecznej.
3. Masło rozpuść, ostudź i wlej do ciasta.
4. Dodaj cukier wanilinowy, przyprawy, pokrojone w kostkę banany i drobno posiekaną czekoladę. 5. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do nasmarowanej i wysypanej mąką podłużnej blaszki o długości około 25 cm.
6. Piecz około godziny w 180 st. C.
7. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Porcja: kawałek ciasta
Przepis: Edyta Gulińska; specjalista w dziedzinie żywienia Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych
Polecamy: Mazurek na kruchym cieście przepis