Reklama
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • szczypta imbiru i sproszkowanych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz i mąka do wysypania formy
  • pół tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • 2 łyżki cukru pudru

1. Jajka umyj, sparz i utrzyj je z cukrem.
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do masy jajecznej.
3. Masło rozpuść, ostudź i wlej do ciasta.
4. Dodaj cukier wanilinowy, przyprawy, pokrojone w kostkę banany i drobno posiekaną czekoladę. 5. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do nasmarowanej i wysypanej mąką podłużnej blaszki o długości około 25 cm.
6. Piecz około godziny w 180 st. C.
7. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Porcja: kawałek ciasta

Zobacz także

Przepis: Edyta Gulińska; specjalista w dziedzinie żywienia Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych

Reklama

Polecamy: Mazurek na kruchym cieście przepis

Reklama
Reklama
Reklama