Banany smażone w herbatnikach z sosem czekoladowym
Przepyszny deser dla wszystkich fanów bananów i czekolady - w połączeniu z herbatnikami to prawdziwe niebo w gębie. Musisz wypróbować nasz przepis na banany smażone w herbatnikach z sosem czekoladowym!
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
Opublikowano: czwartek, 1 września 2016 15:15
Reklama
Reklama
- 2 jajka
- 4 banany
- 1 łyżka masła
- 100 g jogurtu bałkańskiego
- 200 g herbatników (2 opakowania)
- 1 tabliczka czekolady 90 g
- 100 ml mleka
Herbatniki miksujemy z jogurtem i jajkami. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i smażymy na maśle około 5 minut, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy masą herbatnikową. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C do zrumienienia. Czekoladę trzemy na tarce i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, tworzącej sos czekoladowy. Gotowe banany podajemy z sosem czekoladowym.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama