Reklama
  • 120 g masła,
  • 200 g herbatników
  • 400 ml masy kajmakowej + 50 g masła,
  • 3 banany,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 1 kostka czekolady,
  • żelki,
  • 1-2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku (opcja do śmietany),

1. Przygotowanie zaczynam od pokruszenia herbatników. Ja robię to tłuczkiem, ale możecie też zmielić blenderem, siekaczką itp.
2. Mieszam herbatniki z roztopionym masłem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku i tym wylepiam spód (formę na dnie wykładam papierem) i boki. 3. Masę kajmakową lub toffi mieszam z 50 g masła i wylewam na ciastka.
4. Na to kładę pokrojone grubo banany i skrapiam je sokiem z cytryny lub limonki. Chowam do lodówki jeśli całość jest ciepła od ciasteczkowego spodu (w kolejnym kroku będę nakładać śmietanę i nie można nakładać na ciepłe, bo siądzie).
5. Ubijam śmietanę z cukrem, dodaję do śmietany żelatynę rozpuszczoną we wrzące wodzie i przestudzoną, ale nie zimną. Mieszam aż będzie śmietanka ubita. Wykładam na banany łyżką lub za pomocą szprycy.
6. Na górę ścieram kostkę czekolady i ozdabiam żelkami. Chowam do lodówki na kilka godzin.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama