Reklama
  • 1/4 kostki margaryny
  • czubata łyżka cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 dag wiórków kokosowych

1. Margarynę i cukier utrzeć. Dodać połowę roztrzepanego jajka. Cały czas ucierając wsypać cukier wanilinowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nie może być za rzadkie.
2. Ciasto rozwałkować. Zwilżonymi wodą dłońmi formować części baranka: głowę, tułów, nóżki, rogi. Z ziarenek pieprzu zrobić oczy.
3. Części baranka ułożyć na blasze, posypać wiórkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 st. C ok. 20 minut. Nóżki i rogi wyjąć po 10 minutach.
4. Po wystudzeniu połączyć poszczególne części baranka za pomocą wykałaczek.

Reklama

Polecamy: Mazurek z białek przepis

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama