Baranek wielkanocny
Przepis na pieczonego baranka wielkanocnego
- "Przyjaciółka"
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 15:36
Reklama
Reklama
- 1/4 kostki margaryny
- czubata łyżka cukru pudru
- jajko
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 dag wiórków kokosowych
1. Margarynę i cukier utrzeć. Dodać połowę roztrzepanego jajka. Cały czas ucierając wsypać cukier wanilinowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nie może być za rzadkie.
2. Ciasto rozwałkować. Zwilżonymi wodą dłońmi formować części baranka: głowę, tułów, nóżki, rogi. Z ziarenek pieprzu zrobić oczy.
3. Części baranka ułożyć na blasze, posypać wiórkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 st. C ok. 20 minut. Nóżki i rogi wyjąć po 10 minutach.
4. Po wystudzeniu połączyć poszczególne części baranka za pomocą wykałaczek.
Reklama
Polecamy: Mazurek z białek przepis
Reklama
Reklama
Reklama