Baranek wielkanocny
Taki baranek jest prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.
- "Przyjaciółka"
Opublikowano: czwartek, 3 kwietnia 2014 20:55
Reklama
Reklama
- 1/4 kostki margaryny
- czubata łyżka cukru pudru
- jajko
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 dag wiórków kokosowych
1. Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj połowę roztrzepanego jajka. Cały czas ucierając, wsyp cukier wanilinowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nie może być za rzadkie.
2. Ciasto rozwałkuj. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj części baranka: głowę, tułów, nóżki, rogi. Z ziarenek pieprzu zrób oczy.
3. Części baranka ułóż na blasze, posyp wiórkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 220 st. C ok. 20 minut. Nóżki i rogi wyjmij po 10 minutach.
4. Po wystudzeniu połącz poszczególne części baranka za pomocą wykałaczek.
Reklama
Polecamy przepis: Mazurek wielkanocny
Sprawdź inne wielkanocne przepisy
Reklama
Reklama
Reklama