Reklama

Reklama
  • 1/4 kostki margaryny
  • czubata łyżka cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 dag wiórków kokosowych

1. Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj połowę roztrzepanego jajka. Cały czas ucierając, wsyp cukier wanilinowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nie może być za rzadkie.
2. Ciasto rozwałkuj. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj części baranka: głowę, tułów, nóżki, rogi. Z ziarenek pieprzu zrób oczy.
3. Części baranka ułóż na blasze, posyp wiórkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 220 st. C ok. 20 minut. Nóżki i rogi wyjmij po 10 minutach.
4. Po wystudzeniu połącz poszczególne części baranka za pomocą wykałaczek.

Reklama

Polecamy przepis: Mazurek wielkanocny
Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Reklama
Reklama
Reklama