Reklama

Reklama
  • 300 g białej surowej kiełbasy
  • zakwas z mąki pszennej razowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pora
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki chrzanu
  • jajka na twardo
  • olej, sól, pieprz, majeranek

Kiełbasę nakuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min. Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.

Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.

Źródło: materiały prasowe Mosso

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama