Barszcz biały z chrzanem
Barszcz biały ma wyjątkowy smak i rozgrzewające właściwości. Przyrządzany jest na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej. Wyróżnia się kwaśnym smakiem. Zabielany jest śmietaną oraz tartym, korzennym, tradycyjnym chrzanem. Najczęściej podawany jest z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.
- 300 g białej surowej kiełbasy
- zakwas z mąki pszennej razowej
- 5 ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/4 pora
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki chrzanu
- jajka na twardo
- olej, sól, pieprz, majeranek
Kiełbasę nakuwamy i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, marchew oraz por. Gotujemy przez 30 min. Odcedzamy wywar i przelewamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość zagotowujemy i doprawiamy zakwasem.
Do wywaru dodajemy śmietanę oraz chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia i podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo oraz z pieczywem.
Źródło: materiały prasowe Mosso
Sprawdź inne przepisy na zupy