Bezglutenowy chleb ryżowy z ziarnami
Pieczywko bezglutenowe - przepis na pełnoziarnisty ryżowy chleb.
Opublikowano: czwartek, 19 grudnia 2013 09:35
Reklama
Reklama
- 3/4 szkl. ryżu pełnoziarnistego
- 3/4 szkl. mąki ryżowej
- 3/4 szkl. drobnych płatków owsianych
- łyżeczka soli
- 1/3 szkl. ziaren słonecznika
- 1/5 szkl. siemienia lnianego
- duża dojrzała twarda gruszka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki jogurtu naturalnego, maślanki lub mleka
Reklama
Ryż opłucz i gotuj w dużej ilości wrzącej wody przez 15–20 minut. Odsącz i lekko schłódź. Gruszkę umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Jajka umyj, a potem ubij. Podgrzej piekarnik do temp. 200°C. Połącz wszystkie składniki w dużej misce i przełóż do podłużnej formy wysmarowanej olejem. Piecz ok. 40 minut, aż masa urośnie i lekko się zarumieni. Schłodzony chleb podawaj krojony w cienkie kromki.
Reklama
Reklama
Reklama