Bezglutenowy chlebek
Bezglutenowy chlebek to pyszna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Maluchy uczulone na gluten na pewno go polubią!
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2013 10:35
Reklama
Reklama
- 2 szklanki skrobi pszennej,
- sól, kminek,
- 1/2 paczki drożdży (50 g),
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 1 duży ziemniak,
- 1 jajo.
Ziemniak obierz, ugotuj i przetrzyj. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżeczki skrobi, rozprowadź odrobiną letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Skrobię wsyp do miski. Dodaj ziemniaki, kminek, sól, wlej mleko i drożdże. Wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia, aż dwa razy zwiększy objętość. Ciasto w wysmarowanej masłem formie odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep jajo z małą ilością wody, posmaruj ciasto po wierzchu rozmąconym jajem i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu przechowuj chleb w pojemniku.
Reklama
Polecamy - żurek w chlebie - przepis
Reklama
Reklama
Reklama