Bezowa rolada z borówkami
Sezon na borówki i maliny w pełni! Wypróbuj nasz przepis na bezę z borówkami - owoce sezonowe zawsze możesz zamienić - na maliny, truskawki, jeżyny.
- Edipresse
na bezę:
- 4 duże schłodzone białka
- 20 dag cukru pudru oraz szczypta do posypania
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżeczka octu
na krem:
- 500 ml zimnej śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki malinowego lub wiśniowego soku
- 25 dag borówek amerykańskich
W misce ubij na sztywno zimne białka i dodając po łyżeczce cukru, ubijaj pianę dalej. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj ją.
Piecz przez 5-10 minut w temp. 220 st. C do czasu, aż lekko się zezłoci, potem zmniejsz temp. do 140 st.C i piecz jeszcze 15 minut.
Arkusz papieru do pieczenia posyp cukrem pudrem. Na cukier wyłóż bezę, przewracając blaszkę do góry dnem. Usuń z niej papier, na którym się piekła, i pozostaw ją do wystudzenia.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Sok podgrzej i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę, przestudź. Zimną kremówkę ubij na sztywno, na końcu dodając rozpuszczoną w soku żelatynę.
Masę śmietanową rozsmaruj na bezie. Posyp borówkami. Ciasto zroluj i odstaw na godzinę do lodówki. Podawaj schłodzone.
Zobacz więcej przepisów na ciasta i desery dla dziecka