Reklama

na bezę:

Reklama
  • 4 duże schłodzone białka
  • 20 dag cukru pudru oraz szczypta do posypania
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka octu

na krem:

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki malinowego lub wiśniowego soku
  • 25 dag borówek amerykańskich

W misce ubij na sztywno zimne białka i dodając po łyżeczce cukru, ubijaj pianę dalej. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj ją.
Piecz przez 5-10 minut w temp. 220 st. C do czasu, aż lekko się zezłoci, potem zmniejsz temp. do 140 st.C i piecz jeszcze 15 minut.
Arkusz papieru do pieczenia posyp cukrem pudrem. Na cukier wyłóż bezę, przewracając blaszkę do góry dnem. Usuń z niej papier, na którym się piekła, i pozostaw ją do wystudzenia.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Sok podgrzej i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę, przestudź. Zimną kremówkę ubij na sztywno, na końcu dodając rozpuszczoną w soku żelatynę.
Masę śmietanową rozsmaruj na bezie. Posyp borówkami. Ciasto zroluj i odstaw na godzinę do lodówki. Podawaj schłodzone.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta i desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama