Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym
Biszkoptowa rolada z musem to pyszne, delikatne ciasto dla dzieci. Można ją podać na podwieczorek, pięknie będzie wyglądać również na urodzinowym przyjęciu dla dziecka. Zobacz nasz przepis na biszkoptową roladę z musem.
- Edipresse
Ciasto:
- 4 jajka
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1/2 szklanki cukru
- 50 dag jabłek
- 3 łyżeczki żelatyny (30 g)
- 1/3 szklanki soku malinowego lub wiśniowego
Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piecz na złoty kolor przez 10-15 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto przełóż, odwracając blachę do góry dnem, na wilgotną ściereczkę. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia.
Na masę jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki. Żelatynę namocz w zimnym soku. Jabłka przełóż do garnka i upraż pod przykryciem razem z cukrem. Gorące wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Masę wystudź.
Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, usuń papier, posmaruj musem jabłkowym.
Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa stężała.
Zobacz inne przepisy na ciasta dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl