Reklama
  • 400 g kruchych ciasteczek
  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier puder lub kakao (do obtoczenia)

Pokrusz ciasteczka. Rozpuść gorzką czekoladę tzw. kąpieli wodnej (mały garnek włóż do wypełnionego wodą większego garnka i postaw na ogniu). Gdy czekolada się rozpuszcza, ubij masło na krem. Dodaj cukier, a potem jajka. Całość mieszaj do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Dodaj rozpuszczoną, nieco schłodzoną czekoladę. Mieszaj, aż masa będzie idealnie jednolita, po czym dodaj pokruszone ciasteczka i znów mieszaj. Masę wyłóż na papier do pieczenia i postaraj się jej nadać formę podłużnego wałka, pomagając sobie rękoma i łopatką. Następnie zawiń ją w papier do pieczenia, tworząc długi, gruby wałek. Zawiń końce papieru i obłóż je dodatkowo folią aluminiową. Włóż deser do lodówki na minimum 4 godziny. Podaj po obtoczeniu w kakao i cukrze pudrze.

Reklama

Zobacz też więcej przepisów z czekoladą

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama