Błyskawiczny dżem z jabłek
Jabłka oczywiście najlepiej jeść na surowo, ale niekiedy warto z nich zrobić błyskawiczny dżemik. Postaraj się dodać do niego jak najmniej cukru. A może w ogóle nie będzie potrzebny? Oto przepis na błyskawiczny dżem z jabłek.
- 1 kg jabłek
- cukier
- cynamon
- cukier waniliowy
- woda
Jabłka umyj, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są kwaśne, wymieszaj je z cukrem (postaraj się go dodać jak najmniej). Na patelni lub w garnku rozgrzej odrobinę wody. Jabłka włóż do garnka i duś pod przykryciem około 20 minut. Dopraw szczyptą cynamonu i cukrem waniliowym. Gotowy gorący dżem z jabłek przełóż do wyparzonych słoików i zamknij na gorąco. Jeśli zamierzasz przechowywać go dłużej (np. kilka miesięcy), pasteryzuj go 15 minut.
Zobacz więcej przepisów na dania i przetwory z jabłkami