Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 25 dag masła
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki kakao
  • 40 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki
  • 2 szczypty soli

na krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 15 dag cukru pudru

na wierzch:

  • 30 dag truskawek

Do rondla włóż masło i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao i cukier puder. Wymieszaj mikserem. Do masy dodawaj partiami, mieszając jajka i mąkę.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Piecz mniej więcej 35 minut w temp. 180 st.C. Wystudzone ciasto schłodź w lodówce.
Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i posmaruj nim wierzch ciasta. Truskawki umyj, osusz na papierowym ręczniku i przekrój na połówki. Część połówek ułóż wokół ciasta, resztę pokrój drobniej i ułóż na środku ciasta. Przed podaniem udekoruj listkami melisy lub mięty.

Zobacz inne przepisy na dania z truskawkami

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama