Brownie z mascarpone i truskawkami
Połączenie wilgotnego, mocno czekoladowego, aromatycznego ciasta ze świeżymi truskawkami i chłodnym kremem z serkiem mascarpone. Niebo w gębie! Idealny przepis do wykorzystania w sezonie truskawkowym.
- Edipresse
na ciasto:
- 25 dag masła
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki kakao
- 40 dag cukru pudru
- 6 jajek
- 20 dag mąki
- 2 szczypty soli
na krem:
- 25 dag serka mascarpone
- 15 dag cukru pudru
na wierzch:
- 30 dag truskawek
Do rondla włóż masło i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao i cukier puder. Wymieszaj mikserem. Do masy dodawaj partiami, mieszając jajka i mąkę.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Piecz mniej więcej 35 minut w temp. 180 st.C. Wystudzone ciasto schłodź w lodówce.
Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i posmaruj nim wierzch ciasta. Truskawki umyj, osusz na papierowym ręczniku i przekrój na połówki. Część połówek ułóż wokół ciasta, resztę pokrój drobniej i ułóż na środku ciasta. Przed podaniem udekoruj listkami melisy lub mięty.
Zobacz inne przepisy na dania z truskawkami
Przepis: Beata Połatyńska