Budyń z manny na owocowym kwiatku
Przepis na smaczny budyń.
- szklanka mleka 2-procentowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- szklanka śmietany kremówki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- kilka truskawek
- kawałek żółtego melona
- kawałek arbuza
- pół gruszki
- łyżeczka miodu
Zagotuj mleko z cukrem. Żelatynę namocz w ćwierć szklanki zimnej wody, a po napęcznieniu rozpuść ją w gorącym mleku. Stale mieszając, ugotuj na nim kaszę mannę z dodatkiem cukru wanilinowego. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do stygnącego budyniu. Foremki do babeczek wyłóż papierem lub folią. Brzegi i dno obłóż połówkami truskawek (płaską stroną na zewnątrz). Wlej do nich budyń, wstrząśnij lekko, by usunąć resztki powietrza. Dociśnij spodeczkiem i wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Przygotuj sos: pół szklanki truskawek i miód zmiksuj razem. Melona, arbuza, gruszkę umyj, obierz ze skórki i usuń z nich pestki. Owoce pokrój w cienkie podłużne kawałki. Tuż przed podaniem na talerzyku ułóż kwiatek, przekładając na przemian plasterki arbuza, melona i gruszki. Na środek wyłóż schłodzony budyń z kaszki manny. Ozdób deser listkiem mięty i polej fantazyjnie truskawkowym sosem.