Reklama
  • szklanka mleka 2-procentowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • szklanka śmietany kremówki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka truskawek
  • kawałek żółtego melona
  • kawałek arbuza
  • pół gruszki
  • łyżeczka miodu

Reklama

Zagotuj mleko z cukrem. Żelatynę namocz w ćwierć szklanki zimnej wody, a po napęcznieniu rozpuść ją w gorącym mleku. Stale mieszając, ugotuj na nim kaszę mannę z dodatkiem cukru wanilinowego. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do stygnącego budyniu. Foremki do babeczek wyłóż papierem lub folią. Brzegi i dno obłóż połówkami truskawek (płaską stroną na zewnątrz). Wlej do nich budyń, wstrząśnij lekko, by usunąć resztki powietrza. Dociśnij spodeczkiem i wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Przygotuj sos: pół szklanki truskawek i miód zmiksuj razem. Melona, arbuza, gruszkę umyj, obierz ze skórki i usuń z nich pestki. Owoce pokrój w cienkie podłużne kawałki. Tuż przed podaniem na talerzyku ułóż kwiatek, przekładając na przemian plasterki arbuza, melona i gruszki. Na środek wyłóż schłodzony budyń z kaszki manny. Ozdób deser listkiem mięty i polej fantazyjnie truskawkowym sosem.

Reklama
Reklama
Reklama