Reklama

Reklama
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 80 g oleju kokosowego (lub oliwy)
  • 3/4 szklanki letniego mleka roślinnego (ew. wody)
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół szklanki melasy karobowej
  • szczypta soli
  • sezam (do posypania)

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku (odstaw na chwilę aż zaczną pracować), dodaj mąkę, melasę i olej. Wyrób na gładkie ciasto. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godziny) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Urywaj po kawałku i tocz kuleczki. Jeżeli ciasto klei się do rąk, natrzyj dłonie oliwą – ciasto nie będzie do nich się przyczepiać.
Bułeczki odkładaj na blachę wyłożoną papierem (w tym momencie można je czymś posypać, np. sezamem). Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz 10-12 minut w 180°C. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na bułeczki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama