Burgery roślinne
Burgery roślinne to świetny zamiennik klasycznych hamburgerów. Są lekkie, sycące, aromatyczne, a przede wszystkim smaczne. Idealne na rodzinny obiad, również dla alergików.
- Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje
- 5 bułek hamburgerowych lub inne sprawdzone pieczywo
- 5 kotletów roślinnych, np. jaglanych (np. z tego przepisu)
- pół cebuli białej lub czerwonej
- 5 liści zielonej sałaty, np. masłowej rukola
- kiełki np. brokułu, rzodkiewki
- świeże zioła, np. tymianek
- ugotowany burak czerwony
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
dodatkowo:
- domowy sos pomidorowy
Bułki przetnij na pół, podgrzej chwilę w piekarniku lub wykorzystaj ciepłe, świeżo upieczone.
Ciepłe kotlety włoż do bułek, dodaj liść sałaty, plastry pomidora, piórka cebuli, zioła, kiełki, plaster ugotowanego buraka, opcjonalnie dopraw sosem pomidorowym.
WSKAZÓWKI:
Składniki do wypełnienia burgerów dobieramy indywidualnie.
Wykorzystując różne roślinne kotlety, możemy przygotować burgery o ciekawych smakach. Nasze ulubione powstają na bazie kotletów z kaszy jaglanej i batatów oraz kotletów z komosy ryżowej.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.
Zobacz również inny przepis na wegetariańskie kotlety
Polecamy: Jajeczne burgery