Reklama

Reklama
  • 5 bułek hamburgerowych lub inne sprawdzone pieczywo
  • 5 kotletów roślinnych, np. jaglanych (np. z tego przepisu)
  • pół cebuli białej lub czerwonej
  • 5 liści zielonej sałaty, np. masłowej rukola
  • kiełki np. brokułu, rzodkiewki
  • świeże zioła, np. tymianek
  • ugotowany burak czerwony
  • 1 pomidor
  • 1 świeży ogórek

dodatkowo:

  • domowy sos pomidorowy

Bułki przetnij na pół, podgrzej chwilę w piekarniku lub wykorzystaj ciepłe, świeżo upieczone.

Ciepłe kotlety włoż do bułek, dodaj liść sałaty, plastry pomidora, piórka cebuli, zioła, kiełki, plaster ugotowanego buraka, opcjonalnie dopraw sosem pomidorowym.

WSKAZÓWKI:

Składniki do wypełnienia burgerów dobieramy indywidualnie.

Wykorzystując różne roślinne kotlety, możemy przygotować burgery o ciekawych smakach. Nasze ulubione powstają na bazie kotletów z kaszy jaglanej i batatów oraz kotletów z komosy ryżowej.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.

Reklama

Zobacz również inny przepis na wegetariańskie kotlety
Polecamy: Jajeczne burgery

Reklama
Reklama
Reklama