Reklama

Reklama
  • 400 g cieciorki gotowanej
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżki mielonej papryki
  • ½ łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 szczypty soli i pieprzu
  • 5 bułek z ciemnego pieczywa
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 8 liści sałaty
  • 1 łyżka gęstego, białego twarożku
  • szczypta mielonej bazylii
  • ½ natki pietruszki
  • 2 posiekane listki mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do miski wrzucamy odcedzoną ciecierzycę, kukurydzę, rukolę, mąkę, słodką paprykę, kolendrę, kumin i sól. Całość delikatnie blendujemy, aż do otrzymania jednolitej, grudkowatej masy. Lepimy z niej 5 kotlecików, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Następnie przygotowujemy dip do burgerów. Do małego naczynia wkładamy gęsty serek, bazylię, posiekaną pietruszkę i liście mięty, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy. Bułki kroimy na pół, smarujemy je od wewnątrz gotowym dipem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 8 minut. Następnie do ich środka kładziemy warstwowo po dwa liście sałaty, kilka plastrów cebuli, gotowe kotleciki z ciecierzycy, ogórka w plastrach i drobno pokrojone pomidory. Burgery zamykamy drugą połową bułki, a w ich środek wbijamy długą wykałaczkę. Burgery możemy podawać z frytkami z batatów.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na burgery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama