Chaczapuri adżarskie z kukurydzą
Chaczapuri adżarskie z kukurydzą to gruzińskie danie, które świetnie sprawdzi się na kolację. Jest sycące, choć bez mięsa. Oto łatwy przepis.
- mat. pras. marki Serenada
- 300 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 300 g sera żółtego, np. Radamer Serenady
- 3 żółtka
- 150 g kukurydzy (ziarna)
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- oregano suszone
- świeży szczypiorek
Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiej do misy, dodaj sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Zagnieć (ręcznie albo robotem z hakiem), dodając pod koniec olej. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić objętość).
Ser pokrój w drobną kosteczkę, zmieszaj z kukurydzą, dodaj sól, pieprz, oregano oraz ostrą paprykę. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, z każdej uformuj placek o średnicy ok. 25 cm, a następnie złóż tworząc „łódki”. Tak przygotowane napełnij serowym farszem, boki posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Włóż do nagrzanego do 220 st. C piekarnika na ok. 15–17 minut i piecz na złoto. Po tym czasie za pomocą widelca lekko rozsuń serowy farsz, włóż żółtko i dopiecz ok. 2–3 minuty. Podaj gorące ze świeżym szczypiorkiem!
Zobacz też inne przepisy na zapiekanki dla dziecka