Chałka z kruszonką
Ciepła chałka z kruszonką podana z kawą lub mlekiem to idealne rozwiązanie na śniadanie - dla mym, i dla dziecka! SPrawdź nasz przepis na przepyszną chałkę z kruszonką.
- Edipresse
na ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 dag drożdży
- 5 dag masła
na kruszonkę:
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 2,5 g masła
W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolej tyle mleka, by zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier i 1,5 roztrzepanego jajka. Pozostałe jajko zostaw do posmarowania chałki przed pieczeniem. Dodaj rozczyn, resztę mleka oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie zagnieć i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć go powtórnie i podziel na 5 jednakowych części. Z każdej zrób wałeczek
o długości ok. 40 cm. Wałeczki zapleć w luźną chałkę i ułóż na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw w ciepłe miejsce.
Z mąki, cukru i masła zagnieć w palcach kruszonkę. Gdy chałka wyrośnie, posmaruj ją roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Podaj po przestudzeniu.
Zobacz inne przepisy na bułki dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska