Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła


na kruszonkę:

  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 2,5 g masła

W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolej tyle mleka, by zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier i 1,5 roztrzepanego jajka. Pozostałe jajko zostaw do posmarowania chałki przed pieczeniem. Dodaj rozczyn, resztę mleka oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie zagnieć i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć go powtórnie i podziel na 5 jednakowych części. Z każdej zrób wałeczek
o długości ok. 40 cm. Wałeczki zapleć w luźną chałkę i ułóż na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw w ciepłe miejsce.
Z mąki, cukru i masła zagnieć w palcach kruszonkę. Gdy chałka wyrośnie, posmaruj ją roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Podaj po przestudzeniu.

Zobacz inne przepisy na bułki dla dziecka

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama