Reklama

Reklama
  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu różanego
  • 1 łyżka wody różanej
  • 330 ml letniej wody
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich

Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać olej, miód i wodę różaną zmieszane ze szklanką wody. W razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać orzechy i wyrabiać kilka minut. Ciasto posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej dwukrotnego) w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie wyrabiać je 1 minutę, przełożyć do koszyka, przykryć i znów odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejnych20 minut.

Do smarowania można użyć Masła Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama