Chleb różany - przepis
Polecamy pyszny chleb z różanym aromatem.
- "Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów" (C) Hypermedia Isobar 2013
Opublikowano: poniedziałek, 22 lipca 2013 16:15
Reklama
Reklama
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki soli
- 4 g suszonych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki miodu różanego
- 1 łyżka wody różanej
- 330 ml letniej wody
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać olej, miód i wodę różaną zmieszane ze szklanką wody. W razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać orzechy i wyrabiać kilka minut. Ciasto posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej dwukrotnego) w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie wyrabiać je 1 minutę, przełożyć do koszyka, przykryć i znów odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejnych20 minut.
Do smarowania można użyć Masła Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.
Reklama
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama