Chleb z ziarnami
Nie chcesz kupować pieczywa w sklepie, wolisz własny domowy chleb? Wykorzystaj nasz przepis na chleb z ziarnami. To pieczywo zasmakuje całej rodzinie, nie tylko dzieciom.
Opublikowano: piątek, 20 maja 2016 12:41
Reklama
Reklama
- 130 g pestek słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 65 g pestek dyni
- 150 g płatków owsianych
- 5 łyżek nasion babki płesznik
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 45 g oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżki nasion chia (szałwi hiszpańskiej)
- 400 ml wody
Ciepłą wodę wymieszaj z olejem i miodem. W misce wymieszaj suche składniki. Wlej do nich mokre i mieszaj łyżką aż suche składniki wchłoną cały płyn. Masę przełóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i odstaw pod przykryciem na minimum dwie godziny. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180ºC przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij chlebek z formy i połóż razem z papierem na płaskiej blaszce.
Zobacz inne przepis na domowy chleb
Reklama
Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"
Reklama
Reklama
Reklama