Chleb żytnio-pszenny z makiem
Świeże, chrupiące pieczywo podane z masłem, warzywami, serem czy też domowym dżemem, to najlepszy sposób na smaczne śniadanie. Wcale nietrudno je upiec.
- mat. pras Back Mit
Opublikowano: środa, 24 lipca 2019 13:21
Reklama
Reklama
- 200 g mąki żytniej typu 720
- 350 g mąki pszennej typu 450–650
- 7 g drożdży suszonych instant
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki maku, np. Kresto
- 3 łyżki mielonych migdałów, np. BackMit (plus do wysypania foremki)
- 450 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego, np. Rapso (plus do wysmarowania foremki)
- Wszystkie suche składniki przesyp do miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę, 2 łyżki oleju i wyrabiaj przez kilka minut. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
- Ciasto posmaruj 1 łyżką oleju, przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżonymi rękoma ponownie wyrób ciasto.
- Foremkę do pieczenia (średnich rozmiarów prostokąt) posmaruj olejem, wysyp mąką migdałową i nałóż do niej ciasto. Foremkę z ciastem przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. W zależności od temperatury trwa to ok. 30–60 minut.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj olejem i posyp makiem. Tak przygotowaną formę ostrożnie włóż do rozgrzanego do 220°C piekarnika i piecz ok. 30–40 minut.
- Upieczony chleb ostudź na kratce.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na domowe bułeczki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama