Reklama

Reklama
  • 200 g mąki żytniej typu 720
  • 350 g mąki pszennej typu 450–650
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki maku, np. Kresto
  • 3 łyżki mielonych migdałów, np. BackMit (plus do wysypania foremki)
  • 450 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego, np. Rapso (plus do wysmarowania foremki)

  1. Wszystkie suche składniki przesyp do miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę, 2 łyżki oleju i wyrabiaj przez kilka minut. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.
  2. Ciasto posmaruj 1 łyżką oleju, przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżonymi rękoma ponownie wyrób ciasto.
  3. Foremkę do pieczenia (średnich rozmiarów prostokąt) posmaruj olejem, wysyp mąką migdałową i nałóż do niej ciasto. Foremkę z ciastem przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. W zależności od temperatury trwa to ok. 30–60 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj olejem i posyp makiem. Tak przygotowaną formę ostrożnie włóż do rozgrzanego do 220°C piekarnika i piecz ok. 30–40 minut.
  5. Upieczony chleb ostudź na kratce.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na domowe bułeczki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama