Reklama

Reklama
  • 1/2 litra jogurtu naturalnego
  • pół szklanki soku z buraków lub ugotowanej w szklance wody i przestudzonej botwinki
  • pół świeżego ogórka
  • pół pęczka rzodkiewek
  • papryka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół ząbka czosnku

  1. Jogurt naturalny połącz z sokiem buraczanym.
  2. Dodaj roztarty z solą czosnek oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  3. Warzywa oczyść, umyj i drobno posiekaj.
  4. Włóż do naczynia z zupą, wymieszaj, posyp koperkiem.
  5. Podawaj chłodnik z grzankami z bułki oraz gotowanymi na twardo jajkami.

Nasza rada: Możesz sama zrobić jogurt z naturalnego krowiego mleka. Wystarczy dzień wcześniej zakwasić je łyżeczką naturalnego jogurtu. Chłodnik z takiego mleka też będzie pyszny. Możesz zrobić chłodnik razem z dziećmi.

Reklama

Zobacz też, jak przygotować chłodnik dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama