Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to prosta i smaczna zupa na lato. Przygotujesz ją na bazie jogurtu naturalnego i botwiny. Idealna dla dziecka, które skończyło pierwszy rok życia.
- edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 24 czerwca 2013 10:37
Reklama
Reklama
- 1/2 litra jogurtu naturalnego
- pół szklanki soku z buraków lub ugotowanej w szklance wody i przestudzonej botwinki
- pół świeżego ogórka
- pół pęczka rzodkiewek
- papryka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pół ząbka czosnku
- Jogurt naturalny połącz z sokiem buraczanym.
- Dodaj roztarty z solą czosnek oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
- Warzywa oczyść, umyj i drobno posiekaj.
- Włóż do naczynia z zupą, wymieszaj, posyp koperkiem.
- Podawaj chłodnik z grzankami z bułki oraz gotowanymi na twardo jajkami.
Nasza rada: Możesz sama zrobić jogurt z naturalnego krowiego mleka. Wystarczy dzień wcześniej zakwasić je łyżeczką naturalnego jogurtu. Chłodnik z takiego mleka też będzie pyszny. Możesz zrobić chłodnik razem z dziećmi.
Reklama
Zobacz też, jak przygotować chłodnik dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama