Reklama

Reklama
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • sól
  • Masło Ekstra od OSM „Piątnica”
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki miodu
  • jajko

Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200st.C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).
Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na pierniki i pierniczki dla dziecka

Reklama

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Reklama
Reklama
Reklama