Chrupiąca tarta orzechowa ze słodką polewą
Wypróbuj nasz przepis na chrupiącą tartę orzechową ze słodką polewą - to niebo w gębie, które docenią wszyscy czekoladoholicy i ci, którzy uwielbiają słodkie desery.
- Edipresse
Opublikowano: czwartek, 25 sierpnia 2016 11:29
Reklama
Reklama
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- żółtko
- 2 łyżki wody
- 30 dag orzechów włoskich
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- polewa czekoladowa
Masło posiekaj z mąką, rozetrzyj w palcach. Dodaj cukier, żółtko i wodę, zagnieć kruche ciasto, schłodź.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wylep nim dno i boki formy na tartę. Upiecz na złoty kolor w temp. w 200 st. C. Orzechy przebierz, praż minutę na suchej patelni, przesyp na talerz. Na patelni rozpuść cukier z miodem. Dodaj orzechy, przesmaż, mieszając.
Podpieczony spód posmaruj polewą. Wyłóż na niego orzechy, polej pozostałą polewą.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na ciasta i desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama