Chrupiące kulki rybne
Polecamy przepis na pulpeciki z ryby.
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 12:43
Reklama
Reklama
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki kaszy manny
- 150 g morskiej ryby
- łyżka śmietany
- kawałek pora
- sól
- pieprz
- tarta bułka wymieszana z mąką kukurydzianą (do panierowania)
- olej
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przełóż do miski. Rybę, nawet jeśli jest zamrożona, włóż na patelnię, dodaj szklankę gorącej, osolonej wody i gotuj ok. 20 min. Odsącz, przełóż do miski z ziemniakami, rozdrobnij widelcem (konsystencja powinna być lekko grudkowata). Dodaj kaszę, śmietanę, drobno posiekanego pora. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w tartej bułce wymieszanej z mąką kukurydzianą i usmaż na złoty kolor. Podawaj jak szaszłyki, nadziane na patyczki, na przemian z warzywami.
Reklama
Nasza rada: Jeśli używasz ryb mrożonych, nie rozmrażaj ich przed przyrządzaniem. Inaczej w trakcie smażenia lub pieczenia zaczną się rozpadać i będą niesmaczne.
Reklama
Reklama
Reklama