Reklama

Reklama
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 150 g morskiej ryby
  • łyżka śmietany
  • kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka wymieszana z mąką kukurydzianą (do panierowania)
  • olej

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przełóż do miski. Rybę, nawet jeśli jest zamrożona, włóż na patelnię, dodaj szklankę gorącej, osolonej wody i gotuj ok. 20 min. Odsącz, przełóż do miski z ziemniakami, rozdrobnij widelcem (konsystencja powinna być lekko grudkowata). Dodaj kaszę, śmietanę, drobno posiekanego pora. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w tartej bułce wymieszanej z mąką kukurydzianą i usmaż na złoty kolor. Podawaj jak szaszłyki, nadziane na patyczki, na przemian z warzywami.

Reklama

Nasza rada: Jeśli używasz ryb mrożonych, nie rozmrażaj ich przed przyrządzaniem. Inaczej w trakcie smażenia lub pieczenia zaczną się rozpadać i będą niesmaczne.

Reklama
Reklama
Reklama