Reklama
  • 180 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 60 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • parę łyżek soku z cytryny,
  • torebka owoców kandyzowanych.

Reklama

Przesiej mąkę wprost na stolnicę, w zagłębienie wbij jajko, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło w wiórkach. Składniki posiekaj nożem, następnie rękoma zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i pozostaw 2 godziny w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Odcinaj kawałki ciasta, formuj wałeczki o grubości około 1 cm, z każdego ułóż literkę, spłaszcz lekko szerokim nożem. Literki piecz przez 10-15 minut na środkowej półce piekarnika. Przesiej cukier i wymieszaj z taką ilością soku z cytryny, aby powstał gęsty lukier. Polukruj ciepłe ciasteczka i ułóż na nich owoce.

Reklama
Reklama
Reklama