Reklama

Reklama
  • 3/4 kg owoców, bananów i jabłek,
  • 10 dkg migdałów,
  • 20 dkg rodzynek,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego,
  • 3/4 kg mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • trzy łyżki sezamu.

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce. Banany rozgnieć widelcem. Migdały sparz gorącą wodą, obierz ze skórki, zmiel. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i owocami, na końcu dodaj olej. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i posyp sezamem. Wlej ciasto do formy. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piecz około 50–60 minut.

Reklama

Uwaga: Ciasto bananowe zawdzięcza swój słodki smak owocom, nie trzeba więc do niego dodawać cukru.

Reklama
Reklama
Reklama